Csin√°ltak egy Carton Hungaricum nevŇĪ programot, ennek keret√©ben v√°lasztott√°k ki a borokat, amiket a magyar k√ľlk√©pviseletek √©s kultur√°lis int√©zetek fognak k√≠n√°lgatni 2015-√∂s rendezv√©nyeiken. T√∂bb mint 1000 esem√©nyrŇĎl van sz√≥! A vil√°g t√©rdre fog borulni!

A Carton Hungaricum orsz√°gim√°zsprogram tavaly indult ‚Äď √©n csak a h√©ten hallottam r√≥la elŇĎsz√∂r ‚Äď, akkor m√©g "a minŇĎs√©gi kisbor√°szatok n√©pszerŇĪs√≠t√©se, a k√ľlkereskedelem, valamint a kultur√°lis diplom√°ciai fejleszt√©s√©nek c√©lj√°val". Ezt kapcsolt√°k √∂ssze a KKM saj√°t borkiv√°laszt√°si rendszer√©vel, √≠gy rakt√°k √∂ssze a borsort, ami j√∂vŇĎre a k√ľlk√©pviseleteken √©s a k√ľl√ľgyminiszteri reprezent√°ci√≥ keret√©ben fogadott nemzetk√∂zi deleg√°ci√≥k elŇĎtt is k√©pviseli a magyar kult√ļr√°t.

Ny√≠lt p√°ly√°zat volt √©s minŇĎs√©gi kategoriz√°l√°s: a grand superiorok a legmagasabb diplom√°ciai szinten k√©pviselik a hazai bor√°szatot, a superior kateg√≥ri√°ba ker√ľlnek azok a borok, amelyek a szakmai √©s kultur√°lis rendezv√©nyek k√≠s√©rŇĎ t√©telei lesznek, a classic kateg√≥ri√°ba pedig olyanokat soroltak, amelyeket a k√ľlk√©pviseletek nagyobb vend√©gsz√°m√ļ rendezv√©nyein is felszolg√°lnak.

Nem lehet mindent csak √ļgy √∂mlesztve sz√©tlocsolni!

A borsorokba egy-egy k√∂nnyŇĪ √©s testes feh√©rt, egy ros√©t, egy-egy k√∂nnyŇĪ √©s testes v√∂r√∂st, egy √©des bort, egy asz√ļt √©s egy pezsgŇĎt v√°rtak, de a grand superior kateg√≥ri√°ban v√©g√ľl kimaradt a ros√©, nem tal√°ltak megfelelŇĎt, ezen mondjuk nem csod√°lkozom.

Advertisement

A p√°ly√°z√≥knak v√°llalniuk kellett tov√°bb√°, hogy a megadott palacksz√°m√ļ bort k√©pesek lesznek lesz√°ll√≠tani a diplom√°ciai rendezv√©nyekre.

A Grand Superior lista

Kreinbacher Prestige Brut pezsgŇĎ
Figula √Ėreghegyi Olaszrizling 2013
Szent Tam√°s Percze Furmint 2012
Karner Gábor Vitézföld Kékfrankos 2009
Gere Attila Kopar 2011
Bott Pince Bottrytis 2013
√Ārp√°d-Hegy 6 Puttonyos Asz√ļ 1999

Advertisement

A Superior lista

Garamv√°ri Ch. Vincent Tokaji Furmint Brut pezsgŇĎ
SzŇĎke M√°ty√°s Kir√°lyle√°nyka 2013
Bodvin √Āldom√°s Furmint 2012
G√ľnzer Tam√°s Vill√°nyi Ros√© 2014
G√ľnzer Zolt√°n √Ėrd√∂g√°rok Kadarka 2011
St. Andrea √Āld√°s Bikav√©r 2012
Barta √Ėreg Kir√°ly √Čdes Szamorodni 2012
Tokaj Nobilis 5 Puttonyos Asz√ļ 2008

Advertisement

A Classic lista

Hungaria Extra Dry pezsgŇĎ
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis 2013
Tokaj KereskedŇĎh√°z Furmint Grand Selection 2013
G√°l SzŇĎlŇĎbirtok √©s Pinc√©szet K√©kfrankos Ros√© 2014
Vylyan Macska Portugieser 2014
Takler Görögszó Kékfrankos 2011
Tornai Pincészet Aranykönny Zeusz 2011
Gr√≥f Degenfeld 5 Puttonyos Asz√ļ 2008

Advertisement

B√≠rok √°m k√∂t√∂zk√∂dni √©n is, ha borr√≥l van sz√≥, de most hi√°ba v√°rtok tŇĎlem vitriolt. Csak ennyit tudok mondani: ez egy kiv√°l√≥ lista. Minden kateg√≥ri√°ban. Ňźr√ľlet, ugye?

Advertisement

[M√°th√© Zolt√°n/MTI fot√≥ja egy m√°sik, n√©h√°ny h√≥nappal kor√°bbi esem√©nyen k√©sz√ľlt]