Az Index √ļgy tudja, a beutaz√°si botr√°ny m√∂g√∂tt a Bunge amerikai c√©get √©rt korrupci√≥s aj√°nlat √°ll. √Āll√≠t√≥lag azt mondt√°k nekik, csalhatnak √°f√°t, ha tejelnek, a NAV f√©lre fog n√©zni.

A magyar √©tolajpiacon folyamatosan, sok milli√°rdos √©rt√©kben, √©vek √≥ta foly√≥ t√∂meges ad√≥csal√°s √°ll a magyar‚Äďamerikai botr√°ny m√∂g√∂tt ‚Äď √≠rja az Index. A lap inform√°ci√≥i nem mondanak ellent annak, amit az √Ātl√°tsz√≥ √≠rt h√©tfŇĎn.

A sztori l√©nyege, hogy a Bunge, a V√©nusz √©s a Floriol m√°rk√°j√ļ olajok gy√°rt√≥ja √©vek √≥ta ki volt bukva azon, hogy a piaci forgalom legal√°bb h√ļsz sz√°zal√©k√°t az √°fa be nem fizet√©se miatt verhetetlen√ľl olcs√≥ csal√≥ olajkereskedŇĎk viszik el. Ez sz√°m√≠t√°saik szerint csak ezen a r√©szpiacon √©vi 20-25 milli√°rd forint kiesett ad√≥bev√©telt jelentett a magyar k√∂lts√©gvet√©snek. A c√©g nyilv√°nosan tiltakozott a gyakorlat ellen, amit, nekik legal√°bbis √ļgy tŇĪnt, az ad√≥hivatal nem piszk√°lt el√©gg√©.

Advertisement

Ez ut√°n j√∂tt volna a korrupci√≥s aj√°nlat egy "korm√°nyzathoz k√∂zel √°ll√≥, de nem korm√°nyzati szervezet vezetŇĎitŇĎl", hogy ha a Bunge t√°mogat egy √°ltaluk megnevezett alap√≠tv√°nyt, az ad√≥hivatal f√©lren√©z, √©s az amerikaiak szabadon csalhatnak √°f√°t, hogy behozz√°k a t√∂bbiek ad√≥csal√°sa miatt szerzett vesztes√©geiket. A cikk szerint a Bunge nem k√©rt ebbŇĎl, hanem az amerikai hat√≥s√°gokhoz fordult. Az √Ātl√°tsz√≥ tudom√°sa szerint k√©tmilli√°rd forint√©rt kellett volna megb√≠z√°sokat adni ennek az alap√≠tv√°nynak.

Ez megmagyar√°zn√° azt a meg nem erŇĎs√≠tett, de a NAV √°ltal egyszer sem c√°folt inform√°ci√≥t, hogy a hivatal eln√∂ke √©s k√©t munkat√°rsa is a list√°n lenn√©nek.

A sztori furcsas√°ga m√©g, hogy mi√©rt a Sz√°zadv√©g tulajdon√°ban l√©vŇĎ Napi Gazdas√°g robbantotta ki a botr√°nyt, aminek kik√ľrt√∂l√©se elvileg kicsit sem volt √©rdeke a magyar korm√°nyzatnak. A sztori eddig megismert elemei alapj√°n a naiv h√≠rfogyaszt√≥ ugyanis √≥hatatlanul arra gondol, az egyetlen logikus ok az lehet, ha a Sz√°zadv√©g valamilyen fokon √©rintett. De ez nyilv√°nval√≥ k√©ptelens√©g, hiszen a korm√°nyzat elsŇĎ sz√°m√ļ szellemi √©s kommunik√°ci√≥s h√°tt√©rc√©g√©rŇĎl van sz√≥.