Nem hitt√©k el, hogy mŇĪv√©szmozik szt√°rja k√©pes megrendezni p√°r akci√≥jelentet, ezen bukott el az Egri csillagok √≥ta v√°rt Nagyk√∂lts√©gvet√©sŇĪ Kardos-Kalandos Magyar Akci√≥film.

Megjött a Nemzeti Filmalap nyilatkozata, hogy vége, most már egészen biztosan elbukott a Toldi-projekt.

A 2,5 milli√°rd forintosra tervezett k√∂lts√©gvet√©sŇĪ, nagyszab√°s√ļnak sz√°nt, reprezentat√≠v alkot√°ssal Eur√≥p√°ba is be akart t√∂rni az Andy Vajna vezette Filmalap. Hi√°ba azonban az itthon √©s a nemzetk√∂ti fesztiv√°lokon igen sikeres rendezŇĎ, hi√°ba volt k√©sz j√≥ r√©gen a forgat√≥k√∂nyv √©s √°llt √∂ssze a st√°b, a forgat√°s csak nem akart elindulni.

P√°lfi hosszas hallgat√°s ut√°n nyilatkozta le, hogy a konfliktus azon robbant ki, hogy Vajna nem hitte el, P√°lfi k√©pes √©lvezetes, fogyaszthat√≥ akci√≥jeleneteket rendezni, √≠gy ezeket egy m√°sik rendezŇĎvel csin√°ltatta volna meg. Mik√∂zben P√°lfi l√©nyeg√©ben ezek miatt akart l√°tv√°nyos t√∂rt√©nelmi kalandfilmet rendezni.

A Filmalapot a jelek szerint az sem hatotta meg, hogy a Toldira val√≥ v√°rakoz√°s k√∂zben P√°lfi koreai p√©nzbŇĎl leforgatta a Szabades√©st, amivel pillanatok alatt igen komoly d√≠jakat nyert. Ez persze megint mŇĪv√©szfilm √©s nem kardos-kalandoz√≥s.

Advertisement

A Cink tudom√°sa szerint a projekt megfenekl√©s√©ben k√∂zrej√°tszhatott az is, hogy a nagy k√∂lts√©gvet√©s √©s a reprezentat√≠v nemzeti t√©ma miatt a korm√°nyzaton bel√ľl t√∂bben is Andy Vajn√°t j√°tszottak az √ľgyben, vagyis belesz√≥ltak. Nekem egy eg√©szen m√°s kultur√°lis ter√ľleten dolgoz√≥, de befoly√°sos fideszes megmond√≥ember magyar√°zta hosszan, hogy a Toldit mi√©rt teszi maga a t√©m√°ja alkalmatlann√° arra, hogy Magyarorsz√°gon k√≠v√ľl sikeres lehessen.

√ćme a projekt hal√°l√°t jelentŇĎ friss k√∂zlem√©ny:

A Magyar Nemzeti Filmalap d√∂nt√©st hozott a TOLDI c√≠mŇĪ filmrŇĎl

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai D√∂ntŇĎbizotts√°ga azt a d√∂nt√©st hozta, hogy P√°lfi Gy√∂rgy Toldi c√≠mŇĪ filmj√©nek megval√≥s√≠t√°s√°t c√©lz√≥, hossz√ļ ideje tart√≥ t√°rgyal√°ssorozatot besz√ľnteti, √©s az eredetileg megval√≥s√≠t√°sra sz√°nt tervet a tov√°bbiakban nem t√°mogatja, miut√°n az alkot√≥ a film megrendez√©s√©nek sz√°nd√©k√°t√≥l a D√∂ntŇĎbizotts√°g t√∂bb tagj√°nak tett sz√≥beli nyilatkozat√°ban el√°llt, illetve elŇĎzŇĎleg √≠r√°sban jelezte, hogy amennyiben a D√∂ntŇĎbizotts√°g okt√≥ber 15-ig nem hoz hat√°rozatot, akkor lez√°rtnak tekinti az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st.

A film tervezett k√∂lts√©gvet√©se 2,5 milli√°rd forint, amely a magyarorsz√°gi √©s az eur√≥pai filmgy√°rt√°si gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas k√∂lts√©gvet√©sŇĪ projekt finansz√≠roz√°sa mind az ad√≥fizetŇĎ n√©zŇĎk√∂z√∂ns√©g, mind a filmszakma fel√© jelentŇĎs felelŇĎss√©g. A D√∂ntŇĎbizotts√°g szerint m√©g nincsenek meg a felt√©telei annak, hogy egy ilyen magas √∂sszegŇĪ t√°mogat√°s mellett olyan filmalkot√°s sz√ľlessen, amely mŇĪv√©szi sz√≠nvonala mellett sz√©les k√∂z√∂ns√©get is k√©pes megsz√≥l√≠tani.

Magyar Nemzeti Filmalap

2014. október 16.