Budapest 10 legideges√≠tŇĎbb biciklist√°ja mell√© 11.-nek felsorakozhatna az az ember, aki egy √≥r√°val ezelŇĎtt fizikailag megt√°madott, miut√°n a Szabads√°g-h√≠don sz√≥ltam neki, hogy a j√°rda nem bicikli√ļt.

A h√≠d d√©li j√°rd√°j√°n j√∂ttem Pest fel√©, k√∂zepes mennyis√©gŇĪ ember k√∂z√∂tt, amikor cs√∂ngetett m√∂g√∂ttem egy biciklista. Nemegyszer van ilyen Budapest h√≠djain, √©n ilyenkor vagy nem reag√°lok, vagy int√©ssel jelzem, hogy hallom, de term√©szetesen nem √°llok od√©bb: a j√°rd√°n a gyalogos√© az elsŇĎbbs√©g, az elsŇĎbbs√©g pedig azt jelenti, hogy √©lvezŇĎj√©t mozg√°s√°nak ir√°ny√°ban √©s lend√ľlet√©ben nem korl√°tozhatjuk.

Amikor megfordultam az egyre hangosabb cs√∂nget√©sre, a biciklista azonnal elkezdett hŇĎz√∂ngeni, hogy mi√©rt nem √°llok od√©bb. Negyven k√∂r√ľli, vaskos mellkas√ļ, durva von√°s√ļ, t√ľsk√©s haj√ļ f√©rfi volt, arc√°n sz√©les sportnapszem√ľveg, citroms√°rga meleg√≠tŇĎfelsŇĎt √©s farmernadr√°got viselt. Sz√≥kincse z√∂mmel a fasszop√≥ faszszop√≥, a buzer√°ns, a buzi √©s a k√∂cs√∂g szavakb√≥l √°llt, ezekbŇĎl k√©pzett egyszerŇĪ mondatokat. Valami olyasmivel kezdte, hogy mi√©rt nem √°llsz arr√©bb, faszszop√≥ k√∂cs√∂g, mire mondtam, hogy az√©rt, mert ez egy j√°rda, nem egy bicikli√ļt.

EllenkezŇĎ v√©lem√©nyen volt, mondta, hogy ez egy bicikli√ļt, faszszop√≥ k√∂cs√∂g, ak√°r meg is mutatja a h√≠d d√©li j√°rd√°j√°n vezetŇĎ bicikli√ļt t√°bl√°j√°t. Mondtam, hogy n√©zz√ľk meg egy√ľtt, b√°r tudtam, hogy ilyen t√°bla nincs, az√©rt, mert a h√≠d d√©li j√°rd√°ja nem bicikli√ļt. Visszaballagtunk a budai h√≠dfŇĎh√∂z, b√°r a ballag√°s tal√°n nem a legjobb ige k√∂z√∂s s√©t√°nk le√≠r√°s√°ra. A f√©rfi folyamatosan r√°m tolta a biciklij√©t, kid√ľllesztette mellkas√°t, √©s meg√°ll√°s n√©lk√ľl besz√©lt, z√∂mmel a faszszop√≥b√≥l, a buzer√°nsb√≥l, a buzib√≥l √©s a k√∂cs√∂gbŇĎl k√©pzett egyszerŇĪ mondatokkal. Egyszer √°tny√ļlt a bicilin √©s megragadta a jobb alkarom, de kir√°ntottam a kezem (k√©sŇĎbb l√°ttam, hogy a szor√≠t√°s el√©g erŇĎs volt ahhoz, hogy v√©rt fakasszon). Pr√≥b√°lt m√∂g√©m menni, de persze nem hagytam magam, v√©gig fel√© fordulva, egy-k√©t l√©p√©s t√°vols√°gb√≥l mentem. Egyszer √°tny√ļlt a biciklin, √©s meg√ľt√∂tt, a jobb j√°rom√≠vemet tal√°lta el. Nem volt technik√°s √ľt√©s, komoly erŇĎ sem volt benne, de meglepett, hogy valaki 2014-ben, Budapesten, f√©nyes nappal, egy emberekkel teli j√°rd√°n megereszt egy parasztlengŇĎt.

Advertisement

A h√≠dfŇĎ elŇĎtt a h√≠dnak t√°masztotta a biciklit, majd d√ľnny√∂gve ŇĎ is meg√°llap√≠totta, hogy nincs semmilyen t√°bla, ami bicikli√ļtra utalna, csak a h√≠dra merŇĎlegesen, a rakparton fut√≥ bicikli√ļt l√°mp√°it √©s felfest√©seit l√°ttuk. Ez a Google utcak√©p√©n is l√°tszik:

Az agressz√≠v emberek modor√°ban a val√≥s√°g term√©szetesen nem befoly√°solta a vil√°gr√≥l alkotott k√©p√©t. Megk√©rdezte, hogy akkor is √≠gy remeg-e a sz√°m, amikor a faszt szopom, amire, ahogy kor√°bbi k√©rd√©seire, semmit nem v√°laszoltam, csak n√©ztem. Ekkor megr√ļgott, az erŇĎtlen, pontatlan r√ļg√°s jobb combomon tal√°lt. N√©h√°ny m√©terrel elfutottam, mire ŇĎ visszas√©t√°lt a biciklij√©hez, felsz√°llt r√°, √©s visszaindult a j√°rd√°n Pest fel√©.

Advertisement

K√∂zben gyorsan elŇĎvettem a mobilomat, hogy lef√©nyk√©pezzem, sajnos el√©g messze volt, de ut√°nafutottam, h√°tha visszafordul, amikor k√∂zelebb √©rek. Eg√©sz k√∂zel √©rtem hozz√°, ekkor felh√°borodottan lek√∂p√∂tt. K√∂pete vizes volt, apr√≥ szemcs√©kben tal√°lt el, ami arra utalt, hogy ŇĎ is a szimpatikus idegrendszer erŇĎs hat√°sa alatt volt. A sz√°j√ľreg norm√°lis nedves√≠t√©s√©t v√©gzŇĎ, szer√≥zus (vizes) ny√°lat termelŇĎ ny√°lmirigyek ilyenkor lekapcsolnak, hely√ľket a mucin√≥zus (ny√ļl√≥s) ny√°lat termelŇĎ mirigyek veszik √°t: az ilyen ny√°l a fogakat s√≠kos√≠tja, felk√©sz√≠tve ŇĎket arra, ha a vereked√©s harap√°ss√° fajulna. Paradox m√≥don az √©rz√©s sz√°jsz√°razs√°gban jelentkezik, mert a mucin√≥zus ny√°l t√©rfogata sokkal kisebb, mint a szer√≥zus√©, a marad√©k szer√≥zus ny√°llal pedig nagyon neh√©z c√©lzottan k√∂pni.

Elindultam √©n is Pest fel√©, egy korl√°tot t√°maszt√≥, 50 k√∂r√ľli brit f√©rfi mondta, hogy ne agg√≥djak, a haverj√°val meg√°lltak itt, √©s ha g√°z lett volna, j√∂nnek √©s seg√≠tenek. Megk√∂sz√∂ntem. Mondta, hogy az ilyen t√≠pus√ļ biciklist√°k Londonban is ugyanilyen k√∂cs√∂g√∂k. Elb√ļcs√ļztam tŇĎl√ľk, majd a h√≠dfŇĎh√∂z √©rve l√°ttam, hogy a biciklista lesben v√°rt. Biciklij√©t let√©ve a h√≠dfŇĎ √©p√ľlete m√∂g√© rejtŇĎz√∂tt, majd ‚ÄěNa mi van k√∂cs√∂g!‚ÄĚ felki√°lt√°ssal azonnal r√°mrontott.

Advertisement

Ahogy sejtettem, az a fajta erŇĎs, agressz√≠v f√©rfi volt, aki nem tud gyorsan futni. Egy ideig a j√°rd√°n futottunk, vissza Pest (update: term√©szetesen Buda, csak el√≠rtam) fel√©, majd kiv√°gtam a h√≠d oszlopai k√∂zt az √ļttestre, √°tfutottam rajta, visszakanyarodtam a villamoss√≠neken Buda (update: term√©szetesen Pest, csak el√≠rtam) fel√©, √©s lefutottam a FŇĎv√°m t√©rre. Visszan√©ztem, a f√©rfi term√©szetesen r√©g lemaradt, m√°r csak ordib√°lni tudott. Nem hallottam, mit mondott, de val√≥sz√≠nŇĪleg a faszszop√≥, a buzer√°ns, a buzi √©s a k√∂cs√∂g szavakb√≥l k√©pzett egyszerŇĪ mondatokat.

Olyan k√©pet nem siker√ľlt k√©sz√≠tenem, ahol a f√©rfi arca l√°tszik, b√°r a napszem√ľveg miatt az sem sokat seg√≠tett volna. Ha esetleg valaki a k√∂rny√©ken j√°rt, vagy hozz√°f√©r√©se van a k√∂rny√©k t√©rfigyelŇĎ kamer√°ihoz, a k√©peim idŇĎb√©lyegzŇĎi: 12:16:44, 12:16:53, 12:17:06, 12:17:13 (a posztban a harmadik nincs benne, mert semmi nem l√°tszik rajta)