Ez a k√©rd√©s arr√≥l jutott eszembe, hogy tudom√°nyos felm√©r√©seim benyom√°saim szerint sokkal kev√©sb√© olvass√°tok-kommentelitek a vele √©s a komplett Orb√°n‚ÄďSimicska aff√©rral kapcsolatos posztokat-h√≠reket, mint amennyire ezt a k√©rd√©sk√∂rt mink itten izgalmasnak sejtj√ľk.

Ezt term√©szetesen nem szemreh√°ny√°sk√©nt mondom ‚Äď haha, j√≥l is n√©zn√©nk ki ‚Äď, √©ppcsak arr√≥l van sz√≥, hogy a zember a saj√°t hely√©ben, ismeretei, tapasztalatai, inform√°ci√≥i, egyebei birtok√°ban mennyire hajlamos megfeledkezni arr√≥l, hogy m√°sok m√°shov√° helyezik a hangs√ļlyokat az √©letben. Hogy mire is gondolok?

Mondok egy p√©ld√°t: nemr√©g valamelyik poszt alatt megint sz√≥ba ker√ľlt az Origo-sztori, nem az eny√©m, a k√©sŇĎbbi, a s√°lingos-pethŇĎs, √©s felvetettem, hogy na √©s amikor Uj P√©ter ment az IndextŇĎl, akkor mi volt. Erre valaki visszak√©rdezett, hogy mi√©rt, ŇĎ nem mag√°t√≥l ment? Ja persze. Mondok egy m√°sikat is. Amikor 2006 ŇĎsz√©n kisziv√°rgott Ňźsz√∂d, aznap este valahonnan vid√©krŇĎl j√∂ttem haza, √©s a h√≠r hallat√°n kb. azt mondtam, fasza, v√©gre publikus, amit mindenki tudott, azt√°n lefek√ľdtem aludni. Majd arra √©bredtem, hogy √©g a Szabads√°g t√©r.

Rem√©lem, vil√°gos, hogy nem azt √°ll√≠tom, hogy h√ļha, milyen j√≥l √©rtes√ľlt itt egyik-m√°sik √ļjs√°g√≠r√≥, gyŇĪljetek k√∂r√©j√ľk √©s csod√°lj√°tok ŇĎket. Sz√≥ sincs r√≥la. A dolgok s√ļly√°r√≥l √©s hely√©rŇĎl okoskodok. T√©nyleg, eszembe jutott egy harmadik √©rdekess√©g is. Ha tegy√ľk fel a tumblr mikroblogszolg√°ltat√°s magyar nyelvŇĪ le√°gaz√°s√°r√≥l szerezn√©tek be kiz√°r√≥lag a magyar belpolitik√°val kapcsolatos √©rtes√ľl√©seiteket, illetve annak alapj√°n pr√≥b√°ln√°tok k√©pet alkotni a k√∂zhangulatr√≥l, kap√°sb√≥l arra a k√∂vetkeztet√©sre kellene jutnotok, hogy a demokratikus forradalom kit√∂r√©s√©ig csak pillanatok vannak h√°tra. Pedig nem is.

Advertisement

Simicska Lajos vit√°n fel√ľl rendk√≠v√ľl fontos szereplŇĎje a magyar k√∂z- √©s gazdas√°gi √©letnek. Ott volt a Fidesz alakul√°s√°n√°l, egyengette a p√©nz√ľgyeit, az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny idej√©n konkr√©t szerepet is v√°llalt ‚Äď biztos eml√©keztek r√° p√°ran: APEH-eln√∂k volt ‚Äď, √©s k√∂zben folyamatosan √©s egyenletes √ľtemben gazdagodott. Valamint, ahogyan az a Magyar Nemzet szombati fot√≥in is l√°tszik, g√∂mb√∂ly√∂d√∂tt r√°ad√°sul. Az vesse r√° az elsŇĎ k√∂vet, aki kib√≠rja pocakosod√°s n√©lk√ľl a negyvenes-√∂tvenes √©veit, jegyzem meg szŇĎrment√©n.

Viszont: hogyan lett Simicska Lajos a mumusok mumusa ‚Äď √©s egyszersmind a legnagyobb √ļjs√°g√≠r√≥i √©rdeklŇĎd√©st kiv√°lt√≥ szem√©ly az ut√≥bbi h√ļsz √©vben? Nyilv√°n √ļgy, hogy szinte semmi konkr√©tat nem tudhattunk r√≥la. √ćrtam m√°r errŇĎl t√∂bbsz√∂r, hogy gyŇĪl√∂lni azt lehet a legjobban, amit/akit nem ismer√ľnk. F√©lni is att√≥l lehet a legjobban. Fontosnak tartani is.

Advertisement

Simicsk√°r√≥l pedig az alapvetŇĎ iz√©ken t√ļlmenŇĎen ‚Äď a Minisztereln√∂k √ör gimn√°ziumi haverja, a Fidesz p√©nzt√°rnoka, oligarchisztikus oligarcha, aki akkor is elveszi, amit akar, ha nem adj√°k ‚Äď soha nem tudtunk semmit. √ćgy azt sem, hogy a befoly√°sa √©s az a h√≠res vagyona val√≥j√°ban mekkora. Hogy milyen is az a birodalom. Hogy polip-e Lajos, vagy kiseg√©r. A tippek arra vonatkoz√≥an, hogy hol lenne a helye a hasra√ľtŇĎs gazdaglist√°kon ‚Äď messze az elsŇĎ vagy csak a sz√°zadik poz√≠ci√≥ban ‚Äď, sz√≥r√≥dtak, √©s m√≠g balr√≥l l√©nyeg√©ben kiosztott√°k r√° az elsŇĎ sz√°m√ļ k√∂zellens√©g szerep√©t, addig jobbr√≥l is √ļgy tartott√°k, jobb, ha ki sem mondj√°k a nev√©t tiszt√°n hallhat√≥an.

Ek√∂zben azonban ne feledj√ľk: b√°r errŇĎl nem sz√≥lnak k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok, biztosra vehetŇĎ, hogy a v√°laszt√≥polg√°rok sokas√°ga m√©g csak nem is hallott r√≥la.

Advertisement

Itt van az ellentmond√°s. M√≠g mi ‚Äď politika ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ internet ‚Äď azon morfond√≠rozunk feszt, hogy mi lehet ennek a minisztereln√∂k-erŇĎsember konfliktusnak a val√≥s tartalma, addig a legt√∂bben m√°s probl√©m√°kon morfond√≠roznak. A bankelsz√°moltat√°son √©s a rezsŇĎcs√∂kkent√©sen, bizony. Szok√°s ezen a ponton k√∂zbevetni azt is, hogy ezek a h√°bor√ļk tkp. csak a balsajt√≥ √©s -politika √°lmaiban l√©teznek, de ez nem igaz ‚Äď nyugodtan elhihetitek, hogy a jobbsajt√≥t √©s -politik√°t ugyan√ļgy foglalkoztatja a k√©rd√©s, sŇĎt m√©g jobban, hiszen a bŇĎr√ľkre megy a buli.

A legfrissebb fejlem√©nyek pl√°ne okot adnak tov√°bbi mereng√©sekre. Simicska Lajos √©s az udvartart√°s ny√≠lt sz√≠ni felbukkan√°sa ‚Äď k√©tlem, hogy egyedi eset lett volna a szombati, azon sem lepŇĎdn√©k meg, ha elŇĎbb-ut√≥bb interj√ļk is megjelenn√©nek itt-ott ‚Äď alkalmas arra, hogy tisztuljon a k√©p. F√©lni azt lehet, amit nem ismer√ľnk, mondtam. Ha elkezdj√ľk megismerni, a k√©p √°rnyal√≥dni kezd, kirajzol√≥dnak a viszonyrendszerek √©s az erŇĎegyens√ļlyok, √©s a v√©g√©n az is kider√ľlhet, ki mekkora fŇĎn√∂k val√≥j√°ban.

Hogy ennek a haszn√°t esetleg m√©gis a centr√°lis erŇĎt√©r f√∂l√∂zi-e le v√©g√ľl ‚Äď heveny√©szett gondolat: egyelŇĎre azt sem tartom kiz√°rtnak, hogy ez az eg√©sz √ľgy nem is √ľgy, hanem direkt van az orrunk el√© tolva, hogy szagolgassuk ‚Äď, vagy ellenkezŇĎleg, azt √©n m√©g nem sejtem. Hiszen azt sem tudom, hogy hogyan n√©znek ki pontosan a csat√°ban r√©szt vevŇĎ oldalak, nemhogy azt, hogy kire lenne √©rdemes fogadni.

Advertisement

√Ām a kit √©rdekel k√©rd√©sre adhat√≥ v√°lasz k√≠n√°lni fogja mag√°t, √©spedig √≠gy: egyre t√∂bb mindenkit. De arra az√©rt szerintem ne sz√°m√≠tsatok, hogy egy Simicska Lajos √°ltal alap√≠tott ellenz√©ki p√°rt k√ľldi majd nyugd√≠jba a diktat√ļr√°t.

Fot√≥: HegedŇĪs M√°rta/Magyar Nemzet