A magyar miniszterelnök a második kétharmad alapján minden jel szerint azt hiszi, hogy mindent megtehet. Nemcsak az ellenfeleivel, hanem a saját támogatóival és híveivel is.

M√©g Nobel-d√≠jas √≠r√≥nk Szent Istv√°n-rendj√©nek meglepŇĎ h√≠re k√∂rny√©k√©n kezdtem √≠rni egy posztot azzal a c√≠mmel, hogy Kit hekkkelt meg Orb√°n Viktor a Kert√©sz Imre-kit√ľntet√©ssel?, de k√ľl√∂nf√©le torl√≥d√°sok miatt nem volt idŇĎm befejezni. Azt√°n teltek-m√ļltak a napok, √©s m√°r nem igaz√°n lett volna √©rtelme konkr√©tan errŇĎl okoskodni. A sz√∂vegem kifut√°sa egy√©bk√©nt olyasmi lett volna, hogy Kert√©sz biztosan nem az az ember, akibŇĎl boh√≥cot lehet csin√°lni ‚Äď k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vil√°gok vannak, az √∂v√©nek m√°r k√∂ze nincs a p√°rtpolitikai h√ľlyes√©gekhez ‚Äď, hanem ezzel a h√ļz√°ssal egyszerre vezett√©k meg a fideszes fi√ļk a saj√°t fafejŇĪiket √©s √°d√°zabb ellenfeleiket.

Amint az a reakci√≥k m√°ig fel-felt√∂rŇĎ sokas√°g√°b√≥l ki is der√ľlt: az elsz√°nt jobbosok √©s a harcos balosok sem tudtak mit kezdeni az √ľggyel, b√°r √ļgy tŇĪnt, elŇĎbbiek t√°n b√©k√©sebben napirendre t√©rtek a fejlem√©nyek felett. Nyilv√°n nem v√©letlen√ľl: a Minisztereln√∂k √ör b√∂lcs ember, ezt sz√°mtalanszor bebizony√≠totta, csak tudja ez√ļttal is, hogy mit csin√°l, nemde?

Igen, nincs érdekesebb kérdés napjainkban a magyar belpolitikában annál, mint hogy ez stimmel-e. Hogy tudja-e Orbán Viktor, hogy mit csinál, és hogy helyesen méri-e fel az erejét.

Van egy sor m√°s l√©p√©se is, amelyek alapj√°n elmorfond√≠rozhatunk ezen. Eg√©szen m√°s s√≠kon ide tartozik az Orb√°n‚ÄďSimicska-aff√©r is, amelynek t√©tje ‚Äď a k√∂zv√©leked√©ssel ellent√©tben ‚Äď nem az, hogy a minisztereln√∂k ezent√ļl saj√°t k√©t kis kez√©vel f√∂l√∂zi-e le az ad√≥d√≥ hasznokat a kor√°bbi szobat√°rsai helyett. Ink√°bb az, hogy k√©pes-e n√©pes csapatt√° dagasztani a bar√°ti oligarch√°k k√∂r√©t, egyens√ļlyban tartva ŇĎket, kihaszn√°lva energi√°ikat. Igen, valahogy √ļgy, ahogy azt Vlagyimir Putyin csin√°lta a jelcini vodkakapitalista borzad√°ly-kupler√°j ut√°n.

Advertisement

A baloldal brut√°lis kudarcaib√≥l, a Jobbik megerŇĎs√∂d√©s√©bŇĎl √©s a rezsics√∂kkent√©ses-bankelsz√°moltat√°sos csodafegyverek hat√©konys√°g√°b√≥l a Fidesz √∂r√∂k√∂s elsŇĎ embere azt k√©zenfekvŇĎ k√∂vetkeztet√©st vonhatta le, hogy Magyarorsz√°gon megszŇĪnt a k√©tp√≥lus√ļ politikai rendszer. ElŇĎfordult ilyen m√°sutt is, nincs meg√≠rva sehol, hogy a bal-jobb feloszt√°snak az idŇĎk v√©gezet√©ig l√©teznie kell. Ennek a hely√©re ker√ľl a h√≠res centr√°lis erŇĎt√©r. A k√∂zep√©n ott a hatalmas Fidesz, √©s k√©t oldalr√≥l ‚Äď egym√°st is gyeng√≠tve ‚Äď piszk√°lgatja ŇĎt a bal marad√©ka meg a radik√°ljobb. Mi lehet enn√©l kellemesebb egy korm√°nyerŇĎ sz√°m√°ra?

Hallottam m√°r olyat is, hogy ha ez √≠gy megy tov√°bb, Orb√°n√©k kih√≠v√≥ja nem a DK‚ÄďEgy√ľtt-PM‚ÄďMSZP lesz legk√∂zelebb, hanem a Jobbik. Ez az, amit nemcsak √©n nem hiszek, de Orb√°n Viktor sem. MeggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy ennek a radikalizmusnak nincs ‚Äď nem lehet ‚Äď t√∂bb tartal√©ka, 2010 √©s 2014 volt a teljes√≠tm√©ny maximuma. Ez is sok, de nincs konstell√°ci√≥, amiben a hatalomra ker√ľl√©shez elegendŇĎ lenne. A 22-es csapd√°ja ez a Jobbik sz√°m√°ra ‚Äď mindannyiunk szerencs√©j√©re ‚Äď: ha t√∂bb szavaz√≥t szeretn√©nek, bar√°ts√°gosabbnak kellene lenni√ľk, ha bar√°ts√°gosabbra v√°ltanak, megl√©vŇĎ rajong√≥ikat vesz√≠tik el. Hogy Orb√°n is √≠gy sejti, azt egyebek k√∂zt a Kert√©sz Imre-dolog is bizony√≠tja.

Majdnem hozz√°tettem, hogy Zoltai Guszt√°v korm√°nytan√°csad√≥v√° szervez√©se is, de ez nem lett volna pontos. A Mazsihisz √ľgyvezetŇĎj√©nek beh√ļz√°sa elsŇĎsorban m√°st jelent. Azt tudniillik, hogy m√©gis t√ļl vagyunk m√°r a t√∂bb, mint korm√°nyv√°lt√°son, az igazi rendszerv√°lt√°son, a f√ľlkeforradalmon. Hogy most m√°r a mi p√°rtunk a p√°rt ‚Äď ahol mindenki elf√©r. Hogy harcias-radik√°lis ellenfel√ľnk volt ‚Äď iz√©, munk√°sŇĎr is? ‚Äď, nem sz√°m√≠t, megt√©rt, nek√ľnk dolgozik, a mi ember√ľnk. Ha h√°romperak√°rh√°nyas volt (mint Tasn√°di L√°szl√≥ √°llamtitk√°r), vagy ha MSZMP-tag (mint annyian), az sem l√©nyeges. A mi ember√ľnk mindenki √©s b√°rki lehet. N√©zz√©tek csak: h√°t nem is √©rdemes m√°r m√°s ember√©nek lenni!

Advertisement

Aki nincs ellen√ľnk, az vel√ľnk van, oszt j√≥ napot.

√Čs itt felsorolhatn√©k m√©g egy csom√≥ grandi√≥zus, hossz√ļ t√°v√ļ v√°llalkoz√°st is, amikbe k√©sz beleugrani a minisztereln√∂k. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: az olimpi√°t√≥l a demogr√°fiai fogyamagyar-dr√°ma megford√≠t√°s√°n (!), a m√©diazabol√°z√°son √°t addig, hogy hogyan szabad√≠tsuk meg a magyar embereket az alkoholizmus m√©tely√©tŇĎl. √ögy sejtitek, hogy a nemzeti italboltok csak arr√≥l sz√≥lhatnak, hogy a mieink√© legyen a p√©nz? A fen√©t. Legfeljebb: is. Vess√ľnk v√©get a hajnali kŇĎmŇĪves-actimelez√©snek egyszer s mindenkorra!

Advertisement

Orb√°n Viktornak k√ľldet√©se van, higgy√©tek el nekem.

Itt lesz igaza Gyurcs√°ny Ferenc politikai elemzŇĎnek ‚Äď az√©rt eml√≠tem ŇĎt, mert utolj√°ra tŇĎle hallottam ezt √≠gy ‚Äď, aki √ļgy sejti: sim√°n benne van a rendszerben az orb√°ni konszolid√°ci√≥. Kompetens, kvalit√°sos √©s j√≥l szervezett ellenz√©k h√≠j√°n ezt csak egy tot√°lis gazdas√°gi-szoci√°lis √∂sszeoml√°s akad√°lyozhatn√° meg. Nem valami m√≥k√°s kil√°t√°sok, azt mondj√°tok?

Advertisement

Van azonban m√©g valami. Az, amit a sz√∂veg eleje k√∂rny√©k√©n pedzegettem. Hogy j√≥l m√©ri-e fel a saj√°t erej√©t Orb√°n Viktor. M√°rmint a rendszeren bel√ľl. GŇĎz√∂m sincs, majd kider√ľl.

Arr√≥l pedig, hogy ha igen, akkor milyen lesz Magyarorsz√°g n√©gy/nyolc/tizenk√©t √©v m√ļlva, m√°skor besz√©lgess√ľnk. Sz√©p t√©ma az is.

Advertisement

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI