A febru√°r √≥ta puszt√≠t√≥ nyugat-afrikai ebolaj√°rv√°ny dermesztŇĎ fordulatot vett. Lagosban esett √∂ssze √©s halt meg egy lib√©riai f√©rfi, aki ebol√°snak bizonyult. Ez nagyon, nagyon nagy baj: a f√©rfi rep√ľlŇĎvel j√∂tt, utast√°rsai pedig sz√©tsz√©ledtek a h√ļszmilli√≥s, nig√©riai gigav√°rosban.

Guine√°b√≥l indult, majd Sierra Leon√©re √©s Lib√©ri√°ra terjedt √°t a m√°r most valaha volt legs√ļlyosabb ebolaj√°rv√°ny. Eddig 673 ember halt meg, a fertŇĎz√∂ttek t√∂bb, mint fele. Lib√©ria fŇĎv√°ros√°b√≥l, Monrovi√°b√≥l rep√ľlt Lagosba m√ļlt cs√ľt√∂rt√∂k√∂n az a lib√©riai f√©rfi, Patrick Sawyer, aki a rep√ľlŇĎn rosszul lett, √©s lesz√°ll√°s ut√°n m√©g aznap √©jszaka meghalt. A diagn√≥zis ebol√°nak bizonyult.

A h√°rom kis, vid√©kies nyugat-afrikai orsz√°ggal ellent√©tben Lagos √≥ri√°si, sŇĪrŇĪn lakott, mocskos metropolisz. 21 milli√≥an lakj√°k, n√©gyzetkilom√©terenk√©nt h√ļszezren, ez Budapest n√©psŇĪrŇĪs√©g√©nek k√∂zel h√©tszerese. Ami m√©g enn√©l is rosszabb: Lagos Afrika egyik legfontosabb k√∂zleked√©si csom√≥pontja.

Sawyer, aki a lib√©riai p√©nz√ľgyminiszt√©riumnak dolgozott, makkeg√©szs√©gesnek tŇĪnt, amikor felsz√°llt a rep√ľlŇĎre, az √ļt sor√°n lett hasmen√©se √©s kezdett el h√°nyni. Az ebola ilyen teljesen √°tlagos t√ľnetekkel indul, mielŇĎtt a p√°ciens √°llapota rohamosan leromlik, √©s test√©t elpuszt√≠tj√°k a belsŇĎ v√©rz√©sek.

Onyebuchi Chukwu nig√©riai eg√©szs√©g√ľgy-miniszter azt nyilatkozta, hogy a hat√≥s√°gok pr√≥b√°lj√°k utol√©rni √©s karant√©nba helyezni Sawyer utast√°rsait. Ez nem lesz k√∂nnyŇĪ. A helyzetet tov√°bb rontja, hogy a g√©p √ļtk√∂zben Lom√©ban, Togo fŇĎv√°ros√°ban is lesz√°llt.

Forrás: Quartz; fotó: AP Photo/CDC