MŇĪanyag diz√°jnt√°ny√©rban, parizerm√©retben, ezer forintn√°l dr√°g√°bban a Gourmet Fesztiv√°lon. H√°t meg van mindenki h√ļzatva?

FŇĎleg √©n vagyok a flepnis, mert tegnap ugyan kivonultunk a Millen√°risba rendezett Michelin-kirakod√≥v√°s√°rra, de d√©lut√°n 1-kor m√©g mindent csak kalap√°ltak √©s f√∂ldeltek, √©telt csak h√©be-h√≥ba lehetett kapni, √ļgyhogy NAK-kal abban maradtunk, csin√°l egy gal√©ri√°t, Albertet felh√≠vtam, hogy ebbŇĎl m√°r √ļgysem lesz semmi, √ļgyhogy ne sz√°m√≠tson anyagra, √©n meg le√ľltem, √©s azt vettem √©szre, hogy baromi √©hes vagyok.

√ögyhogy ettem egy mangalic√°s hot dogot, ami miatt az ingyen Nespresso-b√≥d√©n√°l egy leendŇĎ koll√©g√°m nemes egyszerŇĪs√©ggel kir√∂h√∂g√∂tt. Pedig nagyon finom volt, √©s 800 forint√©rt √ļgy √©reztem, hogy musz√°j valami tutival kezdenem, mielŇĎtt nagy mellel kik√©rek egy b√°rmilyen terrine-t. Term√©szetesen az Anyuk√°m Mondta fah√°z√°hoz indultam elŇĎsz√∂r, h√°romszor elmentem mellette, de nemhogy mŇĪk√∂dŇĎ felszerel√©st, embert sem l√°ttam a k√∂rny√©k√©n, hi√°ba volt fel√≠rva a focaccia le√≠r√°sa, √ļgy, hogy m√°r az √°rt√°bl√°nak haszn√°lt ajt√≥t is megettem volna. Nem tudtam k√©rni. Azt√°n gondolkodtam azon, hogy egy j√≥ Zing-burgert kellene enni, de h√°t azt a 400 √©s a Gozsdu-udvar k√∂z√∂tt, a Legenda s√∂rfŇĎzde kocsija mellett kell fogyasztani ebben a v√°rosban, m√°shol √©rtelmetlen.

Azt√°n megl√°ttam a Jankovich K√ļria b√≥d√©j√°t. Duna√ļjv√°rosi vagyok, √©s b√°r az orsz√°g egyik legjobb koreai √©tterme a szomsz√©dos R√°calm√°son van, az√©rt kicsit √ļgy √©rzem, hogy h√°t igen, sz√©p munka volt ez sz√ľlŇĎv√°rosomt√≥l. Egyszer m√°r √°tbicikliztem R√°calm√°sra, √©s azt a t√°vols√°got, amit √©n ker√©kp√°rral meg tudok tenni, egy√°ltal√°n nem lehet t√°vols√°gnak nevezni, √ļgyhogy nekem a k√ļria mindig is duna√ļjv√°rosi er√©ny lesz. Pedig lehet, hogy nem a v√°rosnak kellene k√∂sz√∂nni a l√©tez√©s√©t, hanem az idegensz√≠vŇĪ Hankooknak, ugyanis az √©tterem az√©rt is lett ennyire nagymenŇĎ a koreai gasztron√≥mi√°ban, hogy ki tudja el√©g√≠teni a gumigy√°r vend√©gs√©gbe √©rkezŇĎ felsŇĎvezetŇĎit.

Advertisement

Sz√≥val a Jankovich-b√≥d√©, ak√°rcsak a legt√∂bb a Gourmet Fesztiv√°lon, a saj√°t √∂tlet√©t aj√°nlotta rakott krumplira. A koreai‚Äďmagyar f√ļzi√≥sban alga volt. Szeg√©nyekn√©l mŇĪk√∂d√∂tt a technika √∂rd√∂ge, elŇĎsz√∂r f√©l √≥ra m√ļlva kellett visszamennem az elsŇĎ k√©rd√©s ut√°n, azt√°n m√©g negyedet kellett v√°rnom, de √©ppen amikor arr√≥l olvastam a telefonomon, hogy milyen inform√°ci√≥k sziv√°rogtak ki az √ļj Jurassic Park-filmrŇĎl, egy kedves koll√©g√°juk letette el√©m azt, amit a fenti k√©pen l√°ttok.

EszelŇĎsen finom volt.

A krumplipog√°cs√°ra ker√ľlt egy r√©teg cs√≠pŇĎs, ny√°lk√°s alga, amit nem az√©rt h√≠vok ny√°lk√°snak, mert gusztustalan volt, hanem mert olyan volt az √°llaga, azt√°n azon p√°r szelet ropog√≥s kolb√°sz, azon szifonb√≥l nyomott tejf√∂l, majd egy f√©l fŇĎtt f√ľrjtoj√°s. Isteni volt, √©s nem √ļgy isteni, ahogy mondjuk egy limon√°d√© az egy gatyarohaszt√≥ ny√°ri napon, hanem √ļgy, ahogy egy √ļjragondolt rakott krumpli lehet. M√©g az sem zavart, hogy 1300 forintba ker√ľlt, √©s ha nagyon belelend√ľltem volna, h√°rom falatb√≥l megeszem.

Advertisement

Nekem ez rakott krumpli volt.