Azzal p√°rhuzamosan, hogy a j√∂vŇĎ h√©ttŇĎl csak arck√©pes igazolv√°nnyal lehet b√©rletet venni a fŇĎv√°rosban, a BKK bevezet egy k√©rty√°t, ami arra val√≥, hogy r√°√≠rj√°k a b√©rletigazolv√°nyunk sz√°m√°t. Van ennek b√°rmi √©rtelme?

R√©gi ismerŇĎs√ľnk M√°t√© "Dug√≥" D√°niel strat√©giai igazgat√≥, aki h√≥napokig j√°rt egy lej√°rt b√©rletszelv√©nnyel, figyelve, hogy mikor bukik le, ami n√©gy h√≥nap ut√°n t√∂rt√©nt meg. (A kalandjair√≥l itt olvashatsz.)

A t√∂megk√∂zleked√©s√©rz√©keny M√°t√© most azon gondolkodott el, hogy pontosan mi is az √©rtelme a BKK √°ltal most bevezetett √ļj k√°rtyafajt√°nak, ami - ha j√≥l √©rtem - semmi m√°sra nem szolg√°l, minthogy a p√©nzt√°ros r√°√≠rja a b√©rletigazolv√°nyunk sz√°m√°t, ha van olyanunk. Idem√°solom, amit az fb-re √≠rt, j√≥ k√∂z√∂s t√©makives√©z√©st!

H√°t ezt musz√°j lesz izibe megcinc√°lni.

1. Ezek szerint kapok egy √ľgyf√©lk√°rty√°t, amin lesz n√©gy darab rubrika, ezekbe - k√©zzel - bele√≠rj√°k az a v√°s√°rl√°skor felmutatott arck√©pes igazolv√°nyom sz√°m√°t. √Čs olyan faszag√°nyosak, hogy a magam√©n k√≠v√ľl m√©g h√°rom csal√°dtagom valamilyen arck√©pes igazolv√°ny√°nak a sz√°ma is elf√©r rajta. Ezzel mondjuk √©n kit√∂r√∂lhetem a seggem, mert m√°r most 5 b√©rletet veszek, m√°sf√©l √©v m√ļlva meg m√°r hatot fogok.

2. Ezt√°n hordhatom magamn√°l ezt a remek √ľgyf√©lbar√°t k√°rty√°t. EttŇĎl az ellenŇĎr nem lesz okosabb, ha nem t√∂lt√∂m ki a szelv√©nyt, √©s k√ľl√∂nben is szarik r√°, hogy ki van-e t√∂ltve, az eny√©m mondjuk 15 √©ve nincs. De ha kit√∂lt√∂m egy m√°sik arck√©pes igazolv√°nyom sz√°m√°val, akkor sem hŇĎb√∂r√∂ghet, h√°t az is √©n vagyok ugyeb√°r, ezt a k√°rty√°t meg nem is k√©rheti.

3. A BKK sz√°m√°ra nyilv√°nval√≥an teljesen ismeretlen √úgyf√©lrŇĎl elnevezett k√°rty√°val semmit sem nyerek. Ha mondjuk elveszti a gyerek a b√©rletet, ennek felhaszn√°l√°s√°val nem kap helyette m√°sikat, mint a vil√°g sz√°mos nagyv√°ros√°ban, ahol ha adatot k√©rnek az √ľgyf√©ltŇĎl, akkor azt az ŇĎ √©rdek√©ben (is) teszik. Ez a k√°rtya azonban nem igazolja a kor√°bbi v√°s√°rl√°st, √≠gy azt sem tudom igazolni vele, hogy megvettem azt a nyomorult b√©rletet, csak a m√°sik gaty√°mban felejtettem.

4. A sz√∂veg szerint a k√°rtya az√©rt szuper, mert legk√∂zelebb csak odaadom a p√©nzt√°rosnak, √©s ŇĎ g√©ppel felviszi a szelv√©nyre a sz√°mot. De csak legk√∂zelebb, azaz egy h√≥nap m√ļlva, mert addigra lesz minden p√©nzt√°rn√°l ilyen nyomtat√≥. Addig k√©zzel √≠rja r√° a sorban √°ll√≥k legnagyobb √∂r√∂m√©re. De akkor bazmeg mi√©rt nem egy h√≥nap m√ļlva vezetik be az eg√©szet?

5. Az intézkedés logikája egyben azt is jelenti, hogy a BKK szerint dolgozói - a pénztárosok, képtelenek leolvasni egy számot egy igazolványról, de le tudják olvasni ugyanazt a számot egy BKK kártyáról. Nyilván azért, mert azt a kolléga írta rá.

Lehet ezt a remek k√°rty√°t nem k√©rni, esetleg effekt√≠ve visszautas√≠tani? Vagy k√∂telezŇĎen gy√°rtjuk a szemetet, mint a taj-, vagy az ad√≥k√°rtya eset√©ben?

Advertisement

update:

IdŇĎk√∂zben elsŇĎ k√©zbŇĎl kaptunk v√°laszokat Dug√≥ legt√∂bb k√©rd√©s√©re, m√©ghozz√° Vit√©zy D√°vid BKK-vez√©rtŇĎl, amiket a poszt alatti kommentek k√∂z√∂tt olvashatsz el.