√Čpp meghalt egy csom√≥ ember a szomsz√©dban? Ki nem szarja le, ha lehet lutraalbumot ragasztani az Everesten! Sz√ľrre√°lis cikkecsk√©ben sz√°mol be a Blikk haz√°nk bizonyos szempontb√≥l legsikeresebb hegym√°sz√≥j√°nak pillanatnyi helyzet√©rŇĎl.

Klein √©pp az Everestet pr√≥b√°lja meg oxig√©npalack n√©lk√ľl megm√°szni. Az EverestrŇĎl ezt √©rdemes tudni:

  • j√≥ magas hegy a Himal√°j√°ban
  • Nep√°l √©s Tibet hat√°r√°n van
  • p√©nteken meghalt rajta 16 ember

Klein expedíciócskáját ez szerencsére nem hátráltatja:

Nem h√°tr√°ltatja a legal√°bb 13 hal√°los √°ldozatot k√∂vetelŇĎ lavina a Mount Everest oxig√©npalack n√©lk√ľli megm√°sz√°s√°t tervezŇĎ Klein D√°vidot (38). Olyannyira, hogy a SPAR Everest Exped√≠ci√≥ hegym√°sz√≥ja m√°r 7000 m√©teres magass√°gig jutott. A h√©t v√©g√©n egy tombol√≥ h√≥vihar miatt egy kicsit v√°rnia kellett, de az√≥ta remek√ľl halad a t√°borl√°nc√©p√≠t√©ssel.

Fasza! A 16 halott kiv√©tel n√©lk√ľl serpa volt, ŇĎk azok a hegy nep√°li oldal√°n √©lŇĎ emberek, akik √©vtizedek √≥ta a p√©nzes nyugati exped√≠ci√≥kb√≥l √©lnek mint magashegyi teherhord√≥k. T√°rsaik hal√°la √≥ta √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy az idei szezont kihagyj√°k √©s levonulnak a hegyrŇĎl. Honfit√°rsunkat szerencs√©re ez sem h√°tr√°ltatja:

A f√°raszt√≥ napok ut√°n D√°vidnak egy kis kikapcsol√≥d√°sra is volt ideje, √°tlapozhatta p√©ld√°ul a SPAR Hegym√°nia matricagyŇĪjtŇĎ album√°t. De vajon ŇĎt mi√©rt nem √©rinti a serp√°k sztr√°jkja? Ennek az az oka, hogy D√°vid csak az exped√≠ci√≥ korai szakasz√°ban vette ig√©nybe a hegyi vezetŇĎk szolg√°ltat√°s√°t. Innen D√°vid m√°r a saj√°t maga teherhord√≥ja lesz. √Čs b√°r egy nep√°li serp√°val indul a cs√ļcsra, Ang Mingma m√°sz√≥t√°rk√©nt k√≠s√©ri el.

Tov√°bbi h√°tr√°ltat√°smentes hegyi kir√°ndul√°st k√≠v√°nunk innen a Cink szerkesztŇĎs√©g√©bŇĎl.

Advertisement

Fotó: Blikk