16 hegymĂĄszĂłt ölt meg pĂ©nteken egy lavina az Everesten, többet, mint korĂĄbban valaha. KivĂ©tel nĂ©lkĂŒl serpĂĄk voltak, a magashegyi vezetƑkĂ©nt dolgozĂł kelet-nepĂĄli nĂ©pcsoport tagjai. HozzĂĄjuk kĂ©pest az alaszkai rĂĄkhalĂĄszok Ă©lete gyĂŒmölcsfaoltĂĄs.

A mindössze 150 ezres lĂ©lekszĂĄmĂș nĂ©p az elsƑ eurĂłpai expedĂ­ciĂłk Ăłta dolgozik hegyi vezetƑkĂ©nt a HimalĂĄja ĂłriĂĄsi csĂșcsain, annyira, hogy az Everestre elsƑkĂ©nt felĂ©rt kĂ©t fĂ©rfi között is ott volt egyikĂŒk: az Ășj-zĂ©landi Edmund Hillaryval a serpa Tenzing Norgay lĂ©pett 1953-ban a hegy tetejĂ©re. A csĂłrĂł hegyvidĂ©ki embereknek az Ă©vtizedek sorĂĄn megĂ©lhetĂ©sĂŒkkĂ© vĂĄlt a expedĂ­ciĂłs munka. Nem vĂ©letlenĂŒl. NepĂĄlban az Ă©ves ĂĄtlagkereset 120 ezer forint, ennek 4–12-szeresĂ©t is megkeresi egy hegyi vezetƑ egy mĂĄszĂłszezon heteiben.

A lĂ© azonban szörnyƱ ĂĄron dƑl. Az Atlantic hosszĂș, grafikonokkal megtĂĄmogatott hegyibaleset-összeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄbĂłl kiderĂŒl, hogy az utĂłbbi 10 Ă©vben hegyi vezetƑkĂ©nt dolgozni az Everesten tĂ­zszer olyan veszĂ©lyes munka volt, mint az iraki hĂĄborĂș legsĂșlyosabb Ă©veiben, 2003 Ă©s 2007 között, amerikai katonĂĄnak lenni Irakban. A hegyen dolgozĂł serpĂĄk a munka oroszlĂĄnrĂ©szĂ©t az Ășt alsĂł szakaszĂĄn vĂ©gzik, ami egyben lavinĂĄk szempontjĂĄbĂłl a legveszĂ©lyesebb is.

A munka nagyrĂ©szt abbĂłl ĂĄll, hogy utat biztosĂ­tanak Ă©s köteleket Ă©pĂ­tenek a hegyet elözönlött turistĂĄknak. Az Everest megmĂĄszĂĄsa mostanra olyasmi lett, mint a maratonfutĂĄs: egy sikeres nyugati közĂ©pvezetƑnek az Ă©lete sorĂĄn valamikor illik letudnia. Vannak napok, amikor szĂĄznĂĄl is több ember jut a csĂșcsra, Ă©s ezek az emberek nem ĂŒgyes hegymĂĄszĂłk, akik hosszĂș Ă©vek gyakorlĂĄsĂĄval, sajĂĄt erejĂŒkbƑl jutottak ide, hanem sok esetben jĂłmĂłdĂș hĂŒlyĂ©k, akik csak unlockolni jöttek az achievementet.

Persze nem az a megoldĂĄs, hogy tördeljĂŒk a kezĂŒnket, hogy szegĂ©ny, kizsĂĄkmĂĄnyolt serpĂĄk: ha valakik, Ƒk tisztĂĄban vannak a kockĂĄzattal, azĂ©rt vannak ott, mert sokkal jobb megĂ©lhetĂ©st tudnak Ă­gy biztosĂ­tani a csalĂĄdjaiknak. És ha mĂĄr Ă­gy van, akkor talĂĄn a Businessweek cikkĂ©ben felvetett javaslat a legĂ©letszerƱbb. Hogy aki kicsengeti az ĂĄtlag 65 ezer dollĂĄrt egy Everest-mĂĄszĂĄsra, az vegyen mĂĄr a serpĂĄinak 200 dollĂĄrĂ©rt rendes Ă©letbiztosĂ­tĂĄst, ami megoldja a csalĂĄdjaik Ă©letĂ©t, ha esetleg legközelebb Ƒket vinnĂ© el a lavina.

Advertisement

Mert lavinĂĄk, Everest-turistĂĄk Ă©s az Ƒ pĂ©nzĂŒkĂ©rt dolgozĂł serpĂĄk egĂ©sz biztosan lesznek jövƑre is.

Grafikon: Outside Online