A vil√°gban annyi √©rdekesebb √©s fontosabb dolog van, mint hogy ki a magyar minisztereln√∂k. Aki ebbŇĎl a mezŇĎnybŇĎl v√°laszt vas√°rnap, az sz√ľks√©gtelen erk√∂lcsi kompromisszumot k√∂t, √©s elfecs√©rel egy naps√ľt√©ses, tavaszi d√©lelŇĎtt√∂t az √©let√©bŇĎl.

Nincs kire, soha nem is volt

P√°r h√≥nappal maradtam le az 1998-as v√°laszt√°sokr√≥l, b√°r ut√≥lag visszan√©zve ez ink√°bb szerencs√©s. Mi a fen√©t tudhattak a vil√°gr√≥l azok a 18-at √©pp bet√∂lt√∂tt bar√°taim, akik lelkesen leszavaztak? Merthogy az idŇĎnket akkoriban vide√≥j√°t√©kokkal, versolvas√°ssal √©s -√≠r√°ssal t√∂lt√∂tt√ľk, ami szuper dolog, de a k√∂z√©letre nem k√©sz√≠t fel.

Advertisement

2002-ben nekil√°ttam megismerni a lehetŇĎs√©geket. N√©h√°ny h√≥nap alatt mindent elolvastam, amit a magyar belpolitik√°r√≥l √©rdemes volt elolvasni, √©s egy csom√≥ olyan dolgot is, amit nem volt √©rdemes, valamint √©jszak√°kba ny√ļl√≥an besz√©lgettem egy emberrel, aki a Fidesz egyik alap√≠t√≥ja volt, de m√°r r√©g otthagyta a p√°rtot. Erre jutottam:

  • a Fidesz egy√°ltal√°n nem a fiatal, liber√°lis rendszerv√°lt√≥k t√°rsas√°ga, hanem egy, a nacionalista giccshez nyugtalan√≠t√≥an vonz√≥d√≥ bag√°zs, akik g√∂rcs√∂sen szeretnek hatalomban lenni
  • a kommunist√°kra soha az √©letben nem fogok szavazni
  • a Szabad Demokrat√°k Sz√∂vets√©ge 1994-ben eladta a lelk√©t az √∂rd√∂gnek, √©s m√©g csak nem is k√∂t√∂tt k√ľl√∂n√∂sebben j√≥ √ľzletet

EzekbŇĎl nem lehetett v√°lasztani, r√°ad√°sul azt is √©reztem, hogy p√°r h√≥nap olvasgat√°s √©s besz√©lget√©s k√≠nosan kev√©s ahhoz, hogy ilyen s√ļly√ļ d√∂nt√©st hozzak, √ļgyhogy n√©zegettem ink√°bb az akkor m√©g t√©nyleg l√©tezŇĎ fideszes j√≥csajokat, √©s nem mentem el szavazni. Besz√©lgetŇĎt√°rsam ut√≥lag bevallotta, hogy a manipul√°ci√≥ √°ltala ismert √∂sszes eszk√∂z√©vel megpr√≥b√°lta el√©rni, hogy szavazzak a Szabad Demokrat√°k Sz√∂vets√©g√©re, √©s nagyon meglepŇĎd√∂tt, amikor ebben kudarcot vallott.

2006-ban ezerszer jobban √©rdekeltek az aut√≥k √©s az √≠r√°s, mint a v√°laszt√°s, √ļgyhogy csak f√©l szemmel k√∂vettem az eg√©szet. Annyi megvolt, hogy m√©g mindig megvannak a kommunist√°k, a FideszbŇĎl meg egy ilyen vall√°si dolog lett. Az mondjuk nagyon vicces volt, amikor a k√©t fordul√≥ k√∂z√∂tt Orb√°n Viktor k√©ts√©gbeesetten, rem√©nytelen√ľl udvarolt D√°vid Iboly√°nak.

Advertisement

2010-ben annyira egy√©rtelmŇĪ volt, hogy ki fog nyerni, hogy teljesen felesleges volt elmenni. Annyi megvolt, hogy m√©g mindig megvannak a kommunist√°k, csak m√°r megett√©k a Fideszt bel√ľlrŇĎl.

Most meg annyira egy√©rtelmŇĪ, hogy ki fog nyerni, hogy teljesen felesleges elmenni. √Čs m√©g mindig megvannak a kommunist√°k, √©s szorgalmasan √©p√≠tik √ļjra a 80-as √©veket.

Advertisement

Legalább egy kicsit legyen valakinek Cincinnatus a példaképe

A r√≥mai arisztokrata k√©tszer volt R√≥ma dikt√°tora, ez a maximum f√©l √©vre j√°r√≥ teljhatalmat jelentette a k√∂zt√°rsas√°gban. Cincinnatus az elsŇĎ alkalommal 15 nap alatt elv√©gezte a munk√°t, amire a teljhatalom kellett, majd visszat√©rt a birtok√°ra, √©s m√°sodik alkalommal se ragaszkodott a hatalomhoz egy perccel se tov√°bb, mint kellett volna.

Advertisement

A modern, professzion√°lis politikus ezzel szemben ‚Äď egy√°ltal√°n nem csak a magyar ‚Äď nagyon, nagyon, nagyon szeretne min√©l tov√°bb hatalomban maradni. √Čn olyan politikusokat szeretn√©k, akik √©lik a sikeres, √©rdekes √©let√ľket, √©s ha nagyon, nagyon, nagyon nagy sz√ľks√©g van a szaktud√°sukra, akkor pont a sz√ľks√©ges ideig elv√°llalj√°k az √°llami hatalmat, majd visszat√©rnek civil √©let√ľkbe.

EbbŇĎl lehet, hogy az k√∂vetkezik, hogy a professzion√°lis politikus defin√≠ci√≥ szerint erk√∂lcstelen. M√©g ha nem is: mit tudhatnak az √©letrŇĎl √©s a vil√°gr√≥l az orsz√°got jelenleg vezetŇĎ f√©rfiak, akik egyetemista koruk √≥ta professzion√°lis politikusok, soha nem dolgoztak a civil szf√©r√°ban, nem √©p√≠tettek v√°llalatot, nem csavarogtak a vil√°gban, nem √≠rtak j√≥ k√∂nyveket, egy√°ltal√°n, a vil√°got egyetlen szŇĪrŇĎn kereszt√ľl ismert√©k meg? Hogy ilyen cs√°v√≥kra √©n nem szavazn√©k, az eg√©szen biztos.

Advertisement

Az egyetlen ember a rendszerv√°lt√°s ut√°ni politikai √©letben, aki elmozdult errŇĎl a cincinnatusi null√°r√≥l, az Bajnai Gordon volt (meg tal√°n Bokros Lajos). Egy civil szakm√°val rendelkezŇĎ ember, aki a rem√©nytelen sz√©tes√©sben, a biztos buk√°s tudat√°val elv√°llalta a hatalmat, amennyire az idŇĎ √©s a lehetŇĎs√©gei engedt√©k, rendet rakott, majd visszat√©rt birtok√°ra. Sajnos azonban nem maradt ott, mostanra pedig m√©g politikai sz√∂vets√©get is k√∂t√∂tt azokkal a marad√©k kommunist√°kkal, akik nem a Fideszben tolj√°k a kontentot. Ez tal√°n a legszomor√ļbb dolog az eg√©sz 2014-es v√°laszt√°sban.

A politika nem autó

T√≥ta W. √Ārp√°d √≠rta a napokban, hogy a t√∂k√©letess√©gre val√≥ t√∂rekv√©s helyett v√°lasszunk p√°rtot √©sszerŇĪ kompromisszumok alapj√°n, ahogy p√©ld√°ul tart√≥s fogyaszt√°si cikket is v√°lasztan√°nk.

Advertisement

Sajnos azonban én tartós és nem tartós fogyasztási cikkek választásában is a tökéletességre törekszem. Egy hideg télen például egy szál kardigánban jártam, mert nem volt elég szép télikabátom, kompromisszumot pedig nem kötök ilyen fontos kérdésben. A politikai választás is van olyan fontos, mint a télikabát.

Ha a jelenlegi politikai mezŇĎny a felk√≠n√°lt aut√≥park, akkor √©n gyalog j√°rok. Ha ŇĎk a mos√≥g√©p, akkor k√©zzel mosom a gaty√°imat. Az ember egy csom√≥ mindenben tud gondoskodni mag√°r√≥l, kompromisszumokra elv√©tve szorul.

Advertisement

Legalább egy kicsit képviselje valaki a kisebb államot

T√∂k mindegy, hogy kire szavazunk, √©s nem csak az√©rt, mert √ļgyis a Fidesz fog nyerni: minden magyar politikai p√°rt a nagy √°llam szerelmese. √Čn olyan √°llamot szeretn√©k, ami folyamatosan t√∂rekszik √∂nmaga minimaliz√°l√°s√°ra. Ez persze megint ellentmond a professzion√°lis politikai oszt√°ly l√©tez√©s√©nek.

Advertisement

Ha valaki kicsi, hat√©kony, ideol√≥gi√°ban nem utaz√≥ √°llamot szeretne, a magyar politikai mezŇĎnyben nincs v√°laszt√°sa.

√Čs a legfontosabb: ez az eg√©sz igaz√°b√≥l annyira l√©nyegtelen

Sz√∂rnyŇĪ ill√ļzi√≥, hogy a magyar belpolitika valami nagyon √©rdekes dolog. A fen√©t az. Siv√°r, provinci√°lis √©letet √©lŇĎ f√©rfiak mŇĪsora, akiktŇĎl semmit nem lehet tanulni, √©s akik semmi √©rdekeset nem csin√°lnak. √Čs az √©let√ľnkre igaz√°b√≥l semmilyen hat√°ssal nincsenek.

Advertisement

A magyar belpolitika k√∂r√ľlbel√ľl annyira √©rdekes, mint hogy VV Viki milyen samponnal mossa a haj√°t. √Čn most √©pp egy olyan munkahelyen dolgozom, amelynek egyik term√©ke egy k√∂z√©lettel is foglalkoz√≥ h√≠rblog, √ļgyhogy √≥hatatlanul eljut hozz√°m ez-az, de ha egy kicsit is m√°shol dolgozn√©k, egy percet nem foglalkozn√©k vele. Az h√ľlyes√©g, hogy a magyar belpolitika meghat√°rozza az √©let√ľnket, mert nem. Annak a szŇĪk r√©tegnek hat√°rozza meg az √©let√©t, akik az √°llamb√≥l √©lnek √©s a politik√°val kereskednek, j√≥ √≠zl√©sŇĪ ember meg ilyet eleve nem csin√°l.

√Ėt dolog, ami sokkal jobban √©rdekel, mint az, hogy √©ppen ki a minisztereln√∂k

  • milyen lehet elt√∂lteni f√©l √©vet Kerguelenen, mint Matthew Parris, √©s a cseperedŇĎ albatroszfi√≥k√°kat n√©zni a csillagos √©g alatt, a szŇĪnni nem akar√≥, viharos sz√©lben
  • milyen lehet v√©giggyalogolni a Himal√°j√°n, a Paropamisadae elsŇĎ dombjait√≥l a szecsu√°ni Minya Konk√°ig
  • milyen lehet annyi osztrig√°t zab√°lni, hogy egy falatot se b√≠rjak enni ut√°na
  • milyen lehet elfutni Ath√©nt√≥l Sp√°rt√°ig, √©s f√©lholtan, hallucin√°lva, bet√©petten vihor√°szva meg√©rinteni Le√≥nidasz szobr√°nak nagyujj√°t
  • milyen lehet egy eg√©sz napon √°t a felhŇĎket b√°mulni a teraszr√≥l

Na, majd szólok, ha ezekkel megvagyok, és addig se hallgassanak a Szilyre.

Kapcsolódó irodalom