Eml√©keznek m√©g Rapcs√°k Andr√°sra, H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely egykori polg√°rmester√©re? Az ŇĎ gig√°szi k√∂p√∂nyeg√©bŇĎl b√ļjt elŇĎ a magyar belpolitika Darth Vadere, L√°z√°r J√°nos. Elmentem megn√©zni b√°mulatos mellszobr√°t a h√©tv√©g√©n. Rapcs√°k√©t. L√°z√°rnak m√©g nincs.

K√©pen l√°ttam m√°r a szobrot, de √©lŇĎben m√©g soha, pedig nemegyszer aut√≥ztam m√°r √°t H√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyen. Most is √ļgy ker√ľltem oda, hogy madarakat voltam b√°mulni a Feh√©r-t√≥ kil√°t√≥in, onnan mentem tov√°bb. A barna r√©tih√©ja (Circus aeruginosus) toj√≥ja nagyobb a h√≠mn√©l, fej√©n a h√≠mmel ellent√©tben vil√°gos, tejesk√°v√© sz√≠nŇĪ tollsapk√°t visel. R√°√©rŇĎsen lebegtek a n√°das f√∂l√∂tt az erŇĎs sz√©lben. Rapcs√°k szobr√°hoz le kell kanyarodni a fŇĎ√ļtr√≥l, bemenni a fŇĎt√©rre, ott √°ll a polg√°rmesteri hivatal elŇĎtt. Mell√©√°lltam. A k√©pen √©n vagyok a jobb oldali alak.

K√∂d√∂s eml√©keim vannak csak a 2002‚Äďben elhunyt politikusr√≥l, de annyi megmaradt, hogy egy csokornyakkendŇĎs szum√≥birk√≥z√≥nak tŇĪnt. Azt mondj√°k, egy√°ltal√°n nem volt magas. √Āll√≠t√≥lag pont olyan volt, ahogy egy olyan vid√©ki nagyurat elk√©pzel√ľnk, akinek pont L√°z√°r J√°nos lett az ut√≥dja, de ezt tal√°n m√°r soha nem tudjuk meg.

Rapcs√°k szobra der√©kig b√≠r emberi von√°sokkal, fentrŇĎl, alatta amorf. Varga Imre alkot√°sa fantasztikus plasztikuss√°ggal adja vissza a Jabba-szerŇĪ testet; a vastag nyakkal egybeolvad√≥ nagy fej alatt egyenletesen, ellentmond√°st nem tŇĪrŇĎen, hegyszerŇĪen sz√©lesedŇĎ potent√°tot. A h√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyi Broad Peak emberi form√°i alatt felfel√© t√∂rŇĎ kŇĎbord√°kk√° alakul, mintha egy hirtelen megfagyott gejz√≠r lŇĎtte volna az √©gbe a testet.

Advertisement

NagyszerŇĪ szobor. Varga Imr√©nek egy kor√°bbi munk√°j√°t ismertem, a g√∂d√∂llŇĎi Lenin-szobrot, ami 1990-ig √°llt a mŇĪvelŇĎd√©si h√°z mellett a parkban; a bamba, kifejez√©stelen beton-Leninekkel ellent√©tben √ľcs√∂rgŇĎ, elgondolkod√≥ bronzalak volt, kifejezetten j√≥ √©rz√©s volt szeml√©lni, ak√°rcsak a Rapcs√°kot. Pedig kellemetlen politikusokat √°br√°zolnak, Rapcs√°k r√°ad√°sul az √©letnagys√°gn√°l nagyobb is, na nem abban az √©rtelemben, ahogy, hanem abban, hogy az elvileg emberi m√©retŇĪ testr√©szei is pont egy kicsivel nagyobbak.

B√ļcs√ļt intettem az embernek, aki Vizi E. Szilveszterrel, M√©cs Imr√©vel, Koll√°th Gy√∂rgy alkotm√°nyjog√°sszal √©s L√°z√°r J√°nossal egy√ľtt azt tette Magyarorsz√°gon a csokornyakkendŇĎvel, amit a kilencvenes √©vek v√°llalkoz√≥i a makkos cipŇĎvel: eredeti kontextus√°ban mindk√©t ruhadarab az √©szak-atlanti felsŇĎ k√∂z√©poszt√°ly h√©tv√©gi, lazul√≥s viselete. A v√°rosb√≥l kifel√© menet elhaladtam egy buszmeg√°ll√≥ mellett, melynek nyolc √ľvegt√°bl√°j√°r√≥l nyolc L√°z√°r J√°nos n√©zett vissza, elkanyarodtam az Olcs√≥j√°nos Szoci√°l Shop mellett, √©s meg sem √°lltam a h√≠res, multietnikus MezŇĎber√©nyig.

Advertisement

Fotó: Polgár Natália, Beroesz