Orb√°n Viktor Putyin- √©s szovjetp√°rti B√©kemenetet szervez m√°rcius v√©g√©re. Mit csin√°lhat egy rendes magyar ember? Konkr√©tan t√°madjuk meg ŇĎket, √©s kergess√ľk sz√©t a szovjetb√©renc fideszeseket, vagy van √©rtelmesebb megold√°s?

Egy h√©t √∂nfeledt snowboardoz√°s, cs√°sz√°rzseml√©z√©s √©s frittatensupp√©z√©s ut√°n haza√©rtem Magyarorsz√°gra, felh√≠vtam Plank√≥ 444 GergŇĎt, hogy j√∂n-e a focizni, mire azt mondta, hogy a B√©kemenet Szovjetuni√≥-p√°rti t√∂megt√ľntet√©st fog tartani. Haha mondtam, haha, mert az √ļjs√°g√≠r√≥k t√©nyleg mindig mindent elviccelnek, mondhatni az eg√©sz √©let√ľk egy rohadtul f√°raszt√≥ ism√©tl√©ses po√©n. Azt√°n Plank√≥ csak istenkedett, hogy t√©nyleg, √©n meg erŇĎsebb izgalmi √°llapotba ker√ľltem, mint M√©sz√°ros LŇĎrinc tenderbont√°skor.

Vizu√°lisan √≠gy tudn√°m visszaadni, ami az agyamban a k√∂vetkezŇĎ percekben t√∂rt√©nt:

Orb√°n Viktor szem√©lyes hadserege a szovjetek mellett t√ľntet. ORB√ĀN VIKTOR SZEM√ČLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT T√úNTET. Orb√°n Viktor szem√©lyes hadserege a szovjetek mellett t√ľntet. ORB√ĀN VIKTOR SZEM√ČLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT T√úNTET. Orb√°n Viktor szem√©lyes hadserege a szovjetek mellett t√ľntet. ORB√ĀN VIKTOR SZEM√ČLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT T√úNTET. Orb√°n Viktor szem√©lyes hadserege a szovjetek mellett t√ľntet. ORB√ĀN VIKTOR SZEM√ČLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT T√úNTET. Orb√°n Viktor szem√©lyes hadserege a szovjetek mellett t√ľntet. ORB√ĀN VIKTOR SZEM√ČLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT T√úNTET.

Advertisement

Azt√°n ut√°naolvastam, hogy t√©nyleg, Bencsik Andr√°s Demokrata-fŇĎszerkesztŇĎ t√©nyleg meg√≠rta, hogy egy h√©ttel a v√°laszt√°sok elŇĎtt sz√ľks√©g lesz egy Putyin- √©s Oroszorsz√°g-p√°rti B√©kemenetre. Hi√°ba l√°ttam a le√≠rt betŇĪket, m√©g ekkor sem tudtam val√≥s√°gk√©nt elfogadni, hogy Viktor GyŇĎzŇĎovics elŇĎbb harc n√©lk√ľl, puhap√ľcsŇĪen megadja mag√°t az orosz birodalmi terjeszked√©snek, majd, mintha ez nem lenne el√©g, a leghŇĪs√©gesebb rajong√≥it utc√°ra is vez√©nyeli, hogy a v√°laszt√°sok elŇĎtt egy h√©ttel k√≥rusban √©ltess√©k a vil√°g egyik legvesz√©lyesebb dikt√°tor√°t √©s agresszv, moh√≥ birodalm√°t.

Advertisement

Ennek, gondoltam elŇĎsz√∂r, amellett, hogy olyan l√°z√°lom, amit maga Debreczeni J√≥zsef, sŇĎt Bartus "Zizi" L√°szl√≥ sem lett volna k√©pes kital√°lni, egyszerŇĪen nincsen √©rtelme.

Azt√°n eszembe jutott, hogy Orb√°n Viktor specialit√°sa a gyakorlatilag megnyert v√°laszt√°sok elveszt√©se a teljes felesleges, provokat√≠v kamp√°ny seg√≠ts√©g√©vel. Mivel a leg√ļjabb kori demokr√°cia t√∂rt√©net√©ben nem volt ilyen sim√°nak kin√©zŇĎ v√°laszt√°s, ez nyilv√°n felhergelte Orb√°nt, aki a nagy t√©tnek megfelelŇĎen nagy dob√°ssal pr√≥b√°lja m√©gis izgalmass√° tenni a v√©g√©t. Sz√≥val ez is lehet magyar√°zat. De vajon mi√©rt j√≥ neki a v√°laszt√°st Szovjetb√©renc Fideszesek vs. B√°rkim√°s p√°rbajj√° tenni?

Advertisement

Vagy a Vez√©nylŇĎ T√°bornok tal√°n annyira bele√©lte mag√°t az egy√©bk√©nt t√©nyleg sikeres K√°d√°r J√°nos-szerepbe, hogy belekattant, √©s most m√°r a k√°d√°rs√°g k√ľlsŇĎ jegyeit, √≠gy a szovjetp√°rti felvonul√°sokat is reproduk√°lni akarja?

Szerinte eg√©sz m√°sr√≥l van sz√≥. Orb√°n nem √©rzelmi vagy hangulati alapon tette le a turult a Szovjetuni√≥ mellett, hanem rideg sz√°m√≠t√°ssal, mindenek f√∂l√© helyezve az √ļgynevezett v√°laszt√°si matematik√°t. Orb√°n ugyan szavakban, √©s bizonyos tetteivel is a k√∂z√©poszt√°lyt t√°mogatja, de a hatalm√°t val√≥j√°ban a legostob√°bb k√°d√°rista prolik t√∂megeinek szavazataira alapozza. A k√∂z√©poszt√°ly eleve kicsi, Orb√°n kisz√°m√≠thatatlan l√©p√©sei pedig erŇĎsen megosztott√°k. Nem a prolik gyerekei emigr√°lnak, hanem azok√©i, akik elvileg Fidesz-Magyarorsz√°g oszlopai lenn√©nek. A prolik viszont a rezsics√∂kkent√©snek k√∂sz√∂nhetŇĎen zsebben vannak. √Čs ha egyszer ŇĎk sz√°ll√≠tj√°k a v√°laszt√°si eredm√©nyt, nyilv√°n kaphatnak is √©rte valamit. Az m√°r ezerszeresen kider√ľlt, hogy K√°d√°r J√°nost im√°dj√°k, szeretik az erŇĎs vezetŇĎt, √©s - Orb√°n a jelek szerint azt gondolja - hogy szeretik az erŇĎs P√°rtfog√≥ Birodalmat is.

Advertisement

Ez mind logikus, √©s haszonlevŇĪ szempontb√≥l elsŇĎ blikkre be is j√∂het Orb√°nnak. De nem √©rtem, hogy mi√©rt pont a B√©kementtel akarja megv√©detni Putyin bar√°tj√°t.

Advertisement

√Čn j√°rtam k√©t B√©kemeneten is, hosszan m√°szk√°ltam a t√∂megben, √©s sokkal ink√°bb a r√©sztvevŇĎkre koncentr√°ltam, mint a besz√©dekre. A B√©kemenet r√©sztvevŇĎi k√©ts√©gtelen√ľl elvakult, rajong√≥ orb√°nist√°k. De ez nem a s√≠ppal-l√°bossal felvonul√≥ jobbos n√©nik, a f√©lkegyelmŇĪek, vagy a leprimit√≠vebb leszakadt prolik hadserege. A B√©kemeneten rendes polg√°ri csal√°dok vonultak fel. √Čs ebben a k√∂zegben szerintem m√©g Orb√°n Viktor sem tudja mindenkivel lenyeletni, hogy mostant√≥l a szovjetek a bar√°taink, akiket t√∂meges fell√©p√©ssel kell megv√©den√ľnk a komcsik ellen. Azok ut√°n, hogy okt√≥berben a HŇĎs√∂k ter√©n a T√°bornok egyeruh√°s katon√°k sorfala k√∂z√∂tt hirdetett konkr√©t h√°bor√ļt azok ellen, akik "megint szervezkednek, hamis√≠tanak, √©s idegenekkel szervezkednek". "J√≥l tette a B√©kemenet, amikor visszaverte a gyarmatos√≠t√°si k√≠s√©rletet" - mondta akkor Orb√°n, azt√°n klasszul felhergelt mindenkit azok ellen az idegen √©rdekeket kiszolg√°l√≥ balosok ellen, akik, "ma ism√©t k√∂z√©nk l√∂vetn√©nek". Azt is mondta, hogy "Az √∂sszes forradalmunkat k√ľlf√∂ldrŇĎl vert√©k le".

De mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, hogy a Fidesz t√©nyleg putyinista, oroszim√°d√≥ korm√°nyp√°rt lett, azon fel√ľl, hogy r√∂h√∂g√ľnk rajta, a gyerekekeket meg befizetj√ľk m√©g egy nyelvtan√°rhoz, hogy ne ezen m√ļljon a menek√ľl√©s√ľk a K√°rp√°t-medencei szovjet √©rdekszf√©r√°b√≥l Nyugat fel√©?

Advertisement

Kap√°sb√≥l arra gondoltam, hogy hi√°ba irt√≥zom a fizikai erŇĎszakr√≥l √©s ugrom el m√©g a kapura gur√≠tott labd√°k elŇĎl is, egyszerŇĪen oda k√©ne menni, √©s j√≥l √∂sszeverni mindenkit, aki hajland√≥ r√©szt venni egy szovjetp√°rti felvonul√°son. Ezt m√©g most sem tartom h√ľlye √∂tletnek, de idŇĎk√∂zben finomodott a kiindul√≥ elk√©pzel√©s. Lehetne p√©ld√°ul szovjet dalokat √©nekelni √©s alakzatban vonulni. Lehetne k√©peket a magasba emelni az orosz birodalom sok-sok milli√≥ √°ldozat√°nak b√°rmelyik√©rŇĎl. Lehetne k√©peket magasba emelni arr√≥l, mi t√∂rt√©nt p√°r szovjetb√©renccel 1956-ban.

Azt√°n r√°j√∂ttem, hogy mekkora h√ľlyes√©g lenne b√°rmi ilyesmi. A putyinista Orb√°n-fesztiv√°l m√°rcius v√©g√©n lesz Vagyis aki ott az √öj MSZMP ellen demonstr√°l, az √≥hatatlanul az ellenz√©k mellett √°ll ki. M√°rpedig az ellenz√©k mostani vezetŇĎi p√°r √©ve maguk is sim√°n megegyeztek volna Paksr√≥l Putyinnal. T√©ny, hogy nekik legal√°bb esz√ľkbe sem jutott t√ľntet√©st szervezni a Magyarorsz√°got gazdas√°gilag √©ppen beszippant√≥ dikt√°tor mellett, de akkor is. Nincs menekv√©s, ezt az orsz√°got ilyen minŇĎs√©gŇĪ alakok ir√°ny√≠tj√°k, nyerjen b√°rki.

Advertisement

Azt√°n arra gondoltam, hogy m√©gsem lehet ellen√°ll√°s n√©lk√ľl hagyni, hogy az orsz√°gnak azt a fel√©t, amit nem lopnak el maguknak, odaadj√°k az oroszoknak. Nem lehet arra berendezkedni, hogy h√°la istennek van annyi p√©nzem, hogy a gyerekeimbŇĎl profi emigr√°nst faragjak. Vagy m√©gis? √Čn v√©g√ľlis szeretek komcsizni, a gyerekek meg egyelŇĎre b√≠rnak, √≠gy val√≥sznŇĪleg k√ľlden√©nek p√©nzt.

Itt tartok most a gondolkod√°sban. Vagyis sehol. De sŇĪrŇĪbben √©s szenved√©lyesebben tudok k√°romkodni, mint amikor √ľl√∂k a cs√≥nakban √©s a n√©gym√©teres bot v√©g√©re r√°tekeredik a zsin√≥r.

Advertisement

(Illusztrációk, sorrendben: repavalleszurtnyul, repavalleszurtnyul, vakkomondor)