Ed Scholes ornitol√≥gus √©s Tim Laman term√©szetfot√≥s nyolc √©vet t√∂lt√∂ttek azzal, hogy az √öj-Guinea lehetetlen domborzat√ļ esŇĎerdŇĎiben √©lŇĎ mind a 39 paradicsommad√°r-fajt dokument√°lj√°k. Rengeteg dolgot ŇĎk l√°ttak elŇĎsz√∂r, p√©ld√°ul azt, hogy mirŇĎl is sz√≥l pontosan a Wahnes-paradicsommad√°r n√°szt√°nca.

Az volt meg kor√°bban, hogy a f√∂ldrŇĎl n√©zve a takaros kis udvar√°n t√°ncol√≥ mad√°r (Parotia wahnesi) egy v√°ratlan pillanatban felcsapja a mellkas√°n tal√°lhat√≥ z√∂ldesk√©k tollakat, mik√∂zben s√ļlyosan fekete t√ľt√ľszokny√°t ter√≠t maga k√∂r√© m√°s tollakb√≥l, √©s k√∂zben r√°zza a fej√©t, melybŇĎl ‚Äď a Parotia-nemzets√©g t√∂bbi faj√°hoz hasonl√≥an ‚Äď hat b√≥bita √°ll ki.

De a mŇĪsor egyszem√©lyes k√∂z√∂ns√©ge, a Wahnes-paradicsommad√°r toj√≥, a h√≠m felett egy √°gon √ľlve n√©zi a bemutat√≥t. Laman k√≠v√°ncsi volt, hogy ŇĎ mit l√°t ebbŇĎl az eg√©szbŇĎl, ez√©rt t√°vkiold√≥s kamer√°t szerelt a fa tetej√©re. Kider√ľlt, hogy mi is t√∂rt√©nik igaz√°b√≥l: amit mi l√°tunk, az nem √©rdekes, a mad√°r sz√≠nj√°tsz√≥s mellkasv√©rtje fel√ľlrŇĎl n√©zve nem z√∂ldesk√©k, hanem s√°rga, teste vibr√°l√≥ ellipszis, fej√©t pedig az√©rt r√°zza, hogy a tark√≥j√°n tal√°lhat√≥, fel√ľlrŇĎl is l√°tsz√≥ tollakkal jellezze a toj√≥nak, hogy itt √©s most fog villantani. A t√∂k√©letesen fekete alapon a s√°rga villant√°s nagyobbat sz√≥l, mint oldalr√≥l n√©zve b√°rmi.

Olyan ez, mint a borzas k√ļpvir√°g (Rudbeckia hirta), amit mi kan√°ris√°rg√°nak l√°tunk, apr√≥ fekete k√∂z√©ppel, m√≠g a vir√°g igazi k√∂z√∂ns√©ge, az ultraiboly√°ban l√°t√≥ m√©hek, hatalmas fekete foltot l√°tnak a szirmok k√∂zep√©n:

Advertisement

Scholes √©s Laman elk√©pesztŇĎ munk√°j√°r√≥l itt van egy r√∂videbb √≠zel√≠tŇĎ:

√Čs van egy f√©l√≥r√°s elŇĎad√°suk is, amiben mes√©lnek a nyolc√©ves kaland felfedez√©seirŇĎl √©s mŇĪszaki brav√ļrjair√≥l: