Attól még, hogy manapság ez mobiltelefonos művészeti ág és új neve van, a szelfi nem tízéves: az ember régóta szereti megörökíteni önmagát. Lefröcskölt kéz, megkínzott próféta, rejszoló osztrák – összeszedtünk néhány figyelemreméltó darabot az utóbbi évezredekből.

Kéznyom a Chauvet-barlangban (~ i.e. 32 000 – 30 000)

A dél-franciaországi barlangot 1994-ben fedezte fel Jean-Marie Chauvet, falai a paleolit festészet elképesztő galériája. A kéznyomszelfit vörös okkerrel készítette az ismeretlen művész.

Advertisement

Torinói lepel (~ i.e. 700 – i.sz. 1200)

A millióféleképpen megvizsgált négyméteres lenvászondarabon állítólag Jézus testének lenyomata látható, de ehhez tudni kéne, hogy pontosan hány éves, az pedig sose derült ki egyértelműen. Egy 1988-ban végzett radiokarbon-vizsgálat szerint középkori darab, de a fene tudja, jól vették-e a mintát.

Advertisement

Frida Kahlo: A két Frida (1939)

Az életét szörnyű fizikai kínok közt leélő mexikói festő rengeteg súlyos önarcképet festett, ez csak egy a jobbnál jobbak közül.

Advertisement

Robert Capa: Önarckép John Steinbeckkel a tükörben (1947)

Capa és Steinbeck 1947-ben utazott egyet a második világháború utáni, iszonyú állapotban lévő Szovjetunióban. Az utat Orosz napló című könyvében dolgozta fel Steinbeck, Capa fotózott hozzá. Ezt a képet valamelyik hotelszobában készítette Rolleiflexével.

Advertisement

Jan van Eyck: Férfiportré vörös chaperonnal (1433)

A flamand festő képe az európai festészet első önarcképnek készült önarcképe.

Advertisement

Egon Schiele: Eros (1911)

A menő bécsi expresszionista rengeteg meztelen nőt és önarcképet festett jellegzetes stílusában, nem egy munkája ábrázol önkielégítést végző nő- vagy férfialakot.

Advertisement

Michelangelo Buonarroti: Utolsó ítélet, részlet (1536–1541)

Húsz évvel azután, hogy végzett a mennyezettel, Michelangelo tovább folytatta a munkát a Sixtus-kápolnában és feldobta még ezt a freskót is. Az elevenen megnyúzott Bertalan apostol kezében tartott bőrön kirajzolódik a művész önarcképe.

Advertisement

Vincent van Gogh: Önarckép bekötözött füllel (1889)

Feltételezett öngyilkossága előtt egy évvel festette a növényvilág és a csillagos ég ábrázolása mellett a szelfizésben is nagyot alakító posztimpresszionista holland ezt a képet. Azért van bekötözve a füle, mert levágta.

Advertisement

Kacusika Hokuszai: Önarckép 83 évesen (1843)

A főleg csáppornóról és a kanagavai nagy hullámot is tartalmazó fudzsis sorozatáról ismert japán festő és fametsző hosszú élete vége felé önarcképeket is festett, például ezt.

Advertisement

Salvador Dalí: Puha önarckép sült szalonnával (1941)

Dalí nem annyira önarcképeiről ismert, inkább mások csináltak róla remek fotókat – mondjuk volt miért, például amikor óriáshangyásszal szállt le a párizsi metróról –, de azért néha a saját fejével is bohóckodott. A sült szalonna ott van a tokája mellett balra.

A címlapkép Ács Dániel munkája, Szily László Cink-főszerkesztőt ábrázolja in flagrante a Magyar Jeti Zrt. vécéjében.