Egy hónapja, 88 évesen meghalt Scott Carpenter, az amerikai Mercury Seven űrhajóscsapat utolsó előtti túlélője. Ők voltak az első amerikai űrhajósok, hét csodálatos férfi, akik gatyába rázták a döcögősen induló amerikai űrprogramot, és közben menőbben néztek ki, mint az egész világon bárki.

Balról jobbra: Gordon Cooper, Wally Schirra, Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Deke Slayton és Scott Carpenter

A csapat óriási kalandjáról Tom Wolfe írt könyvet The Right Stuff címmel, amiből később remek film is készült. Carpenter 1962. május 24-én repült az űrbe Aurora 7 űrhajójával, háromszor kerülte meg a Földet, aztán elnézte kicsit a landolást és négyszáz kilométerrel odébb csapta a kapszulát az óceánba. Nem volt gond.

Carpenter nem járt többször az űrben, később a haditengerészetnél csinált szintén elég menő dolgokat, és az ő nevéhez fűződik nemcsak a legismertebb, de a legviccesebb kiszólás is a Mercury-programból: miután azt mondta a kilövéshez készülődő John Glenn-nek, hogy „Godspeed, John Glenn,” hozzátette, hogy „Remember, John, this was built by the low bidder,” azaz ne feledd, John, az űrhajódat az építette, aki a legalacsonyabb árat mondta a közbeszerzésen.

Advertisement

Ezek az arcok még ilyen arcok voltak.

Fotó: Life (Carpenter és családja), NASA (a hét űrhajós)