Illustration for article titled 13+1 Ok, Amiért A Ketrecharc Jobb, Mint A Profi Boksz

Jó, nem lesz lista, meg nem is arról akarok meggyőzni senkit, hogy az egyik sport jobb, mint a másik. Csak az van, hogy most két ember 250 millió dollárért fog verekedni, amely összeg nagyjából ezerszerese annak, amit a legnézettebb ketrecharcos meccseken kapnak a felek.

Advertisement

Semmi bajom az ökölvívókkal, ismerek rendes bokszolókat is, például apámat. De nem értem, miért érdekel manapság bárkit is a profi (vagy akármilyen) boksz, miközben ha az ember azt akarja látni, ahogy az egyik sportoló civilizált keretek közt megveri a másik sportolót, akkor ennek legfejlettebb, legizgalmasabb formáját a ketrecharcban, azaz az MMA-ben találja meg.

Mi az az MMA?

Az MMA, azaz mixed martial arts, azaz vegyes harcművészet, azaz ketrecharc többféle szabályrendszerű sportot takar. A pontos szabályok szervezetenként változnak, nagy vonalakban összefoglalva:

  • 2 ember küzd, vannak súlycsoportok és menetek.
  • A küzdők felszerelése: rövidnadrág, nyitott ujjú kesztyű, fogvédő, szuszpenzor. Cipő nincs.
  • Nem szabad olyan veszélyes dolgokat csinálni, mint például szemkinyomás, torokra ütés, földön fekvő ellenfél fejére rúgás, gerincre vagy tarkóra ütés, satöbbi. Ezeken kívül viszont lehet ütni, rúgni, birkózó fogásokat alkalmazni.
  • A küzdelemnek akkor van vége idő előtt, ha az egyik fél nem bírja folytatni – ez lehet kiütés, nagy fájdalmat okozó vagy fojtó fogás, továbbá bucivá verés következménye.

Az MMA nem erőszakosabb, mint a boksz

Attól, mert többféle módon lehet kellemetlenséget okozni az ellenfélnek, a modern MMA semmivel nem véresebb vagy erőszakosabb sport, mint a profi boksz. A szabályok és a bíró ugyanúgy igyekeznek védeni a küzdőket a szükségtelen sérülésektől. A ketrecharc elnevezésről sokaknak a Mortal Kombat, Véres sport, Streetfighter és hasonló filmek jutnak eszébe, ahol összegyűjtik a dagadt szumóst, a brazil utcai harcost, a szovjet KGB-ügynököt és Jean-Claude Van Damme-ot, hogy egy titkos lakatlan szigeten megöljék egymást. Az igazság ezzel szemben az, hogy a ketrec a küzdők biztonságát szolgálja: a hagyományos ringből ugyanis könnyen kieshetnének földharc közben.

Advertisement
Illustration for article titled 13+1 Ok, Amiért A Ketrecharc Jobb, Mint A Profi Boksz

Az MMA izgalmasabb sport, mint a boksz

Bob Costas amerikai sportkommentátor egyszer azt mondta: a versenygyaloglás olyan, mintha az emberek azon versenyeznének, hogy ki tud a leghangosabban suttogni. Ezt érzem én is, amikor ökölvívást nézek.

Advertisement

Ha a küzdősportok arról szólnak, hogy két ember fegyver nélkül igyekszik fizikailag legyőzni egymást, akkor nem az lenne a cél, hogy a szabályok minél kevesebb megszorítást tartalmazzanak ennek módjára? Mi értelme van annak, hogy csak ütni lehet? Ennyi erővel az is lehetne a legmenőbb sport, hogy mindenki hátraköti egy kezét és csak egyenesen üt. Kis gyakorlással így is agyon lehet verni a másikat.

A "kevesebb" szabály miatt tehát nem azért lesz izgalmasabb az MMA, mert durvábban pusztítják egymást a felek. Hanem azért, mert sokkal több technikát lehet alkalmazni, ezért folyamatosan mindenfelé kell figyelni, többet kell taktikázni, gyorsabban kell dönteni. És nincs olyan, mint a bokszban, hogy klincsben pihen egy kicsit az ember, aztán majd csak lesz valahogy. Minden pozícióból másodpercek alatt vége lehet a meccsnek.

Advertisement

Nézzetek MMA-t!

Nem akarok én senkit lebeszélni a bokszról, ahogy a versenygyaloglásról se. De aki Kokó/Erdei/a nehézsúly eljelentéktelenedése/a kommunisták/bármimás miatt leszokott a profi bokszról, annak javaslom, hogy szokjon rá a ketrecharcra. Eleinte néha nem látszik a korong, de megéri, hogy az ember beletanuljon. Ma ugyanis az MMA a küzdősportok csúcsa.

Share This Story

Get our newsletter