J√≥, nem lesz lista, meg nem is arr√≥l akarok meggyŇĎzni senkit, hogy az egyik sport jobb, mint a m√°sik. Csak az van, hogy most k√©t ember 250 milli√≥ doll√°r√©rt fog verekedni, amely √∂sszeg nagyj√°b√≥l ezerszerese annak, amit a legn√©zettebb ketrecharcos meccseken kapnak a felek.

Semmi bajom az ökölvívókkal, ismerek rendes bokszolókat is, például apámat. De nem értem, miért érdekel manapság bárkit is a profi (vagy akármilyen) boksz, miközben ha az ember azt akarja látni, ahogy az egyik sportoló civilizált keretek közt megveri a másik sportolót, akkor ennek legfejlettebb, legizgalmasabb formáját a ketrecharcban, azaz az MMA-ben találja meg.

Mi az az MMA?

Az MMA, azaz mixed martial arts, azaz vegyes harcmŇĪv√©szet, azaz ketrecharc t√∂bbf√©le szab√°lyrendszerŇĪ sportot takar. A pontos szab√°lyok szervezetenk√©nt v√°ltoznak, nagy vonalakban √∂sszefoglalva:

  • 2 ember k√ľzd, vannak s√ļlycsoportok √©s menetek.
  • A k√ľzdŇĎk felszerel√©se: r√∂vidnadr√°g, nyitott ujj√ļ kesztyŇĪ, fogv√©dŇĎ, szuszpenzor. CipŇĎ nincs.
  • Nem szabad olyan vesz√©lyes dolgokat csin√°lni, mint p√©ld√°ul szemkinyom√°s, torokra √ľt√©s, f√∂ld√∂n fekvŇĎ ellenf√©l fej√©re r√ļg√°s, gerincre vagy tark√≥ra √ľt√©s, sat√∂bbi. Ezeken k√≠v√ľl viszont lehet √ľtni, r√ļgni, birk√≥z√≥ fog√°sokat alkalmazni.
  • A k√ľzdelemnek akkor van v√©ge idŇĎ elŇĎtt, ha az egyik f√©l nem b√≠rja folytatni ‚Äď ez lehet ki√ľt√©s, nagy f√°jdalmat okoz√≥ vagy fojt√≥ fog√°s, tov√°bb√° buciv√° ver√©s k√∂vetkezm√©nye.

Advertisement

Az MMA nem erŇĎszakosabb, mint a boksz

Att√≥l, mert t√∂bbf√©le m√≥don lehet kellemetlens√©get okozni az ellenf√©lnek, a modern MMA semmivel nem v√©resebb vagy erŇĎszakosabb sport, mint a profi boksz. A szab√°lyok √©s a b√≠r√≥ ugyan√ļgy igyekeznek v√©deni a k√ľzdŇĎket a sz√ľks√©gtelen s√©r√ľl√©sektŇĎl. A ketrecharc elnevez√©srŇĎl sokaknak a Mortal Kombat, V√©res sport, Streetfighter √©s hasonl√≥ filmek jutnak esz√©be, ahol √∂sszegyŇĪjtik a dagadt szum√≥st, a brazil utcai harcost, a szovjet KGB-√ľgyn√∂k√∂t √©s Jean-Claude Van Damme-ot, hogy egy titkos lakatlan szigeten meg√∂lj√©k egym√°st. Az igazs√°g ezzel szemben az, hogy a ketrec a k√ľzdŇĎk biztons√°g√°t szolg√°lja: a hagyom√°nyos ringbŇĎl ugyanis k√∂nnyen kieshetn√©nek f√∂ldharc k√∂zben.

Advertisement

Az MMA izgalmasabb sport, mint a boksz

Bob Costas amerikai sportkommentátor egyszer azt mondta: a versenygyaloglás olyan, mintha az emberek azon versenyeznének, hogy ki tud a leghangosabban suttogni. Ezt érzem én is, amikor ökölvívást nézek.

Ha a k√ľzdŇĎsportok arr√≥l sz√≥lnak, hogy k√©t ember fegyver n√©lk√ľl igyekszik fizikailag legyŇĎzni egym√°st, akkor nem az lenne a c√©l, hogy a szab√°lyok min√©l kevesebb megszor√≠t√°st tartalmazzanak ennek m√≥dj√°ra? Mi √©rtelme van annak, hogy csak √ľtni lehet? Ennyi erŇĎvel az is lehetne a legmenŇĎbb sport, hogy mindenki h√°trak√∂ti egy kez√©t √©s csak egyenesen √ľt. Kis gyakorl√°ssal √≠gy is agyon lehet verni a m√°sikat.

Advertisement

A "kevesebb" szab√°ly miatt teh√°t nem az√©rt lesz izgalmasabb az MMA, mert durv√°bban puszt√≠tj√°k egym√°st a felek. Hanem az√©rt, mert sokkal t√∂bb technik√°t lehet alkalmazni, ez√©rt folyamatosan mindenfel√© kell figyelni, t√∂bbet kell taktik√°zni, gyorsabban kell d√∂nteni. √Čs nincs olyan, mint a bokszban, hogy klincsben pihen egy kicsit az ember, azt√°n majd csak lesz valahogy. Minden poz√≠ci√≥b√≥l m√°sodpercek alatt v√©ge lehet a meccsnek.

Nézzetek MMA-t!

Nem akarok √©n senkit lebesz√©lni a bokszr√≥l, ahogy a versenygyalogl√°sr√≥l se. De aki Kok√≥/Erdei/a neh√©zs√ļly eljelent√©ktelened√©se/a kommunist√°k/b√°rmim√°s miatt leszokott a profi bokszr√≥l, annak javaslom, hogy szokjon r√° a ketrecharcra. Eleinte n√©ha nem l√°tszik a korong, de meg√©ri, hogy az ember beletanuljon. Ma ugyanis az MMA a k√ľzdŇĎsportok cs√ļcsa.