I Szokki liber√°lis k√©pviselŇĎt ‚Äěforradalmi szervezked√©s√©rt‚ÄĚ √≠t√©lt√©k el D√©l-Kore√°ban. Ilyen utolj√°ra az 1988-as demokratikus √°tmenet elŇĎtt volt.

A kis baloldali Egys√©ges Halad√≥ P√°rt k√©pviselŇĎj√©t azzal v√°dolt√°k, hogy 2013 m√°jus√°ban besz√©det tartott egy f√∂ldalatti szervezetnek, ami egy esetleges √Čszak‚ÄďD√©l-h√°bor√ļ eset√©n szabot√°lta volna a d√©l-koreai infrastrukt√ļr√°t. A bizony√≠t√©k egy hangfelv√©tel volt, amit a szervezetbe √©p√ľlt titkosszolg√°lati dolgoz√≥ k√©sz√≠tett.

Az I el√≠t√©l√©s√©hez haszn√°lt nemzetbiztons√°gi t√∂rv√©nyt m√©g 1948-ban hozt√°k, az 1988-ig tart√≥ katonai diktat√ļra √©vtizedei alatt a rendszer elŇĎszeretettel haszn√°lta disszidensek elhallgattat√°s√°ra. I mellett a p√°rt hat m√°sik tagj√°t is el√≠t√©lt√©k, 4‚Äď7 √©vre.

Pak G√ľnhje d√©l-koreai eln√∂k egy ezzel p√°rhuzamosan zajl√≥ perben az Egys√©ges Halad√≥ P√°rt feloszlat√°s√°t is kezdem√©nyezte, √©szaki ideol√≥gia terjeszt√©s√©√©rt. A sztori hangulat√°nak nem tesz j√≥t, hogy a korm√°ny √°ltal elŇĎvett nemzetbiztons√°gi t√∂rv√©nyt az eln√∂k apja, Pak Csong Hi alkalmazta elŇĎszeretettel, aki 1961 √©s 1979 k√∂z√∂tt az orsz√°g teljhatalm√ļ ura volt.

EgyszerŇĪ hasonlattal: k√©pzelj√ľk el, hogy a v√°laszt√°sokat egy h√≥nap m√ļlva a K√°d√°r J√°nos l√°nya vezette MSZP nyeri, majd m√°sf√©l √©vre r√° 12 √©vre √≠t√©lnek egy jobbikos k√©pviselŇĎt egy olyan t√∂rv√©nyre hivatkozva, amit a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt haszn√°ltak az ellenz√©k megf√©leml√≠t√©s√©re.

Advertisement

Mindk√©t oldal mellett voltak t√ľntet√©sek a szuvoni (az egyik nagyobb v√°ros a sz√∂uli agglomer√°ci√≥ban) b√≠r√≥s√°g √©p√ľlete elŇĎtt, ahogy az √ľgy bonyol√≥d√°sa sor√°n kor√°bban is. A fenti k√©pen korm√°nyp√°rti t√ľntetŇĎk k√∂vetelik I Szokki letart√≥ztat√°s√°t √©s az Egys√©ges Halad√≥ P√°rt feloszlat√°s√°t.

Forrás: Guardian, New York Times; fotó: AP Photo/Ahn Young-joon