A Seattle-ben elhunyt nŇĎrŇĎl csak a halottk√©mi vizsg√°lat der√≠tette ki, hogy kanyar√≥s volt. De legal√°bb nem lett autista!

A tavasszal k√≥rh√°zban ker√ľlt nŇĎn√©l nem l√©pett fel a kanyar√≥ valamennyi t√ľnete, ez√©rt nem is vett√©k idej√©ben √©szre a betegs√©get, m√©g akkor sem, amikor t√ľdŇĎgyullad√°ssal kezelt√©k. Ut√≥lag der√ľlt csak ki, hogy a t√ľdŇĎgyullad√°s kanyar√≥ sz√∂vŇĎdm√©nye volt.

Azt nem mondt√°k az illet√©kesek, hogy a nŇĎ (akinek a nev√©t nem hozt√°k nyilv√°noss√°gra) be volt-e oltva, csak azt, hogy vesz√©lyeztetett volt az immunrendszere, √©s v√©lhetŇĎen egy k√≥rh√°zban kapta el a kanyar√≥t, ugyanis tavasszal val√≥ban volt kanyar√≥s p√°ciens a Washington √°llambeli k√≥rh√°zban.

Az √°llam eg√©szs√©g√ľgyi sz√≥vivŇĎje, Donn Moyer ez√©rt most felh√≠vta a figyelmet az olt√°s sz√ľks√©gess√©g√©re, hiszen a legyeng√ľlt immunrendszerrel rendelkezŇĎ emberek eset√©n m√©g a beoltotts√°g sem jelent teljes v√©delmet, ez√©rt sz√ľks√©ges, hogy eleve ne t√∂rhessenek ki ilyen j√°rv√°nyok. Washington √°llamban utolj√°ra 25 √©vvel ezelŇĎtt k√∂vetelt hal√°los √°ldozatot a kanyar√≥.

Mivel az amerikai √°llamok t√∂bbs√©g√©ben nem k√∂telezŇĎ a v√©dŇĎolt√°s, az olt√°sellenes mozgalom erŇĎs√∂d√©se miatt az √ļn. ny√°jv√©detts√©g is alacsonyabb, √©s ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen t√∂rnek ki √ļjabban r√©g elfeledett betegs√©gek Amerik√°ban, mint a szam√°rk√∂h√∂g√©s vagy a kanyar√≥. A h√©ten pedig dift√©ri√°ban halt meg egy spanyol kisfi√ļ, akit nem olttattak be a sz√ľlei.

Advertisement

(via Gawker)