This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

12 év után újra halálos áldozata lett a kanyarónak Amerikában

Illustration for article titled 12 év után újra halálos áldozata lett a kanyarónak Amerikában

A Seattle-ben elhunyt nőről csak a halottkémi vizsgálat derítette ki, hogy kanyarós volt. De legalább nem lett autista!

Advertisement

A tavasszal kórházban került nőnél nem lépett fel a kanyaró valamennyi tünete, ezért nem is vették idejében észre a betegséget, még akkor sem, amikor tüdőgyulladással kezelték. Utólag derült csak ki, hogy a tüdőgyulladás kanyaró szövődménye volt.

Azt nem mondták az illetékesek, hogy a nő (akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra) be volt-e oltva, csak azt, hogy veszélyeztetett volt az immunrendszere, és vélhetően egy kórházban kapta el a kanyarót, ugyanis tavasszal valóban volt kanyarós páciens a Washington állambeli kórházban.

Advertisement

Az állam egészségügyi szóvivője, Donn Moyer ezért most felhívta a figyelmet az oltás szükségességére, hiszen a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetén még a beoltottság sem jelent teljes védelmet, ezért szükséges, hogy eleve ne törhessenek ki ilyen járványok. Washington államban utoljára 25 évvel ezelőtt követelt halálos áldozatot a kanyaró.

Mivel az amerikai államok többségében nem kötelező a védőoltás, az oltásellenes mozgalom erősödése miatt az ún. nyájvédettség is alacsonyabb, és ennek köszönhetően törnek ki újabban rég elfeledett betegségek Amerikában, mint a szamárköhögés vagy a kanyaró. A héten pedig diftériában halt meg egy spanyol kisfiú, akit nem olttattak be a szülei.

Advertisement

(via Gawker)

Share This Story

Get our newsletter