This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

11 éve marsol az Opportunity

Illustration for article titled 11 éve marsol az Opportunity

2004-ben ezen a napon landolt a NASA robotja a Mars Meridiani Planumnak nevezett egyenlítői területén. Eredetileg 90 naposra tervezték a küldetését, de a gép azóta is dolgozik.

Advertisement

Az évforduló alkalmából a NASA másfél perces videóban szedte össze a Mars-járó legfontosabb dolgait.

Az Opportunity előtt három héttel egy másik ilyen is landolt ott, a Spirit. Ezzel 2010-ben vesztette el a kapcsolatot a földi irányítás. Az Opportunity viszont 11 év alatt 41,7 km-t tett meg, többet, mint bármelyik nem a Földön üzemelő felszíni jármű. Január 6-án ezt a panorámaképet készítette.

Advertisement
Illustration for article titled 11 éve marsol az Opportunity

Eredeti küldetését azért tervezték 90 naposra, mert úgy számították, ennyi idő kell, hogy a roboton lévő napelemeket teljesen belepje a por. A marsi szél viszont folyamatosan tisztítja a gépet, ami még ma is elég napfényhez jut, hogy működni tudjon.

Advertisement

A 11 évnyi munka viszont új problémákat generált, most a Mars-járó memóriája hibásodott meg. Ez nem katasztrófa – a gép a RAM-egységében is tud ideiglenesen adatokat tárolni –, de megbízhatatlanná teszi aműködését, úgyhogy a NASA inkább megpróbálná a Földről újrakalibrálni a szonda rendszerét.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter