Karizmatikus megafauna? Ink√°bb ismeretlen megafauna! Ahhoz k√©pest, hogy mekkora √°llatkerti √©s pl√ľss√°llatikonok, meglepŇĎen keveset tudunk a zsir√°fokr√≥l. A zsir√°fkutat√°s azonban szerencs√©re fellend√ľlŇĎben van. Gondoltad volna, hogy ‚Äď

Nincs hangjuk

Kerryn Carter, a Queenslandi Egyetem zoológusa szerint maximum apró horkantásokat hallatnak.

Alig lehet √©szrevenni ŇĎket

A komikus testar√°nyok √©s a rik√≠t√≥ sz√≠nezet term√©szetes √©lŇĎhely√ľk√∂n, a f√ľves-f√°s afrikai szavann√°n, t√∂k√©letes rejtŇĎsz√≠n √©s rejtŇĎtestalkat. Sz√≠n√ľk pont olyan, mint a s√°rg√°sbarna t√°j, testalkatukkal pedig beleolvadnak az ak√°ciaf√°k k√∂z√©.

Advertisement

Komplex társasági életet élnek

A zsir√°fokr√≥l azt hitt√©k, hogy ostob√°k, de ez megv√°ltoz√≥ban van. T√°rsas√°gi √©let√ľk √∂sszetetts√©ge ink√°bb az elef√°ntok√©hoz m√©rhetŇĎ. Julian Fennessy zsir√°fkutat√≥, a Giraffe Conservation Foundation igazgat√≥ja, ‚Äěb√©k√©s √≥ri√°sokk√©nt, a vil√°g legkecsesebb √°llataik√©nt‚ÄĚ hivatkozik r√°juk. A nŇĎst√©nyek √©vekre sz√≥l√≥ bar√°ts√°gokat k√∂tnek. √öj kutat√°si m√≥dszerek ‚Äď GPS-es √©s rep√ľlŇĎs k√∂vet√©s, hormonvizsg√°latok, sz√©klet-, ny√°l- √©s szŇĎrmint√°k DNS-anal√≠zise ‚Äď seg√≠tettek jobban meg√©rteni a zsir√°fok √©let√©t.

A bik√°k teste √°talakul, ahogy domin√°nsak lesznek

Advertisement

Szarvaik megvastagszanak √©s lehullik r√≥luk a bolyhos szŇĎr, homlokukb√≥l csontos dudor nŇĎ, nyakuk izomzata megvastagszik, √©s egyre egyenesebben tartj√°k magukat. Ha nem l√°tj√°k ŇĎket a domin√°ns bik√°k, a fiatalok peckes j√°r√°sukkal ŇĎket m√≠melik, hogy azt√°n gyorsan megh√ļzz√°k magukat, amikor megjelenik a fŇĎbika. Andre Ganswindt d√©l-afrikai zsir√°fkutat√≥ √≠gy fogalmaz: ‚ÄěAmikor egyed√ľl vannak, ¬Ľ√©n vagyok a nagy zsir√°f¬ę, de ahogy megjelenik a fŇĎn√∂k, ¬Ľsemmi, semmi, csak egy gyerek vagyok¬ę.‚ÄĚ

Hatalmas nyakcsatákat vívnak

A zsir√°fbik√°k erŇĎs nyakukkal csapnak √∂ssze, az √ľtk√∂zet olykor hal√°los is lehet. Ganswindt zsir√°fkutat√≥ l√°tott egy olyan zsir√°fot, amelynek elt√∂rt a nyaka, t√ļl√©lte, de el√©g h√ľlye sz√∂gben forrt √∂ssze. ErrŇĎl sajnos nincs k√©p, pedig!

Advertisement

Számuk vészesen fogy

Nem sz√°m√≠tanak vesz√©lyeztett fajnak, de ez nem azt jelenti, hogy √°llom√°nyuk igaz√°n rendben van. Az ut√≥bbi 15 √©vben a zsir√°fok sz√°ma 140 ezerrŇĎl 80 ezerre zuhant. A kilenc ismert alfaj egy NigertŇĎl D√©l-Afrik√°ig keletre h√ļz√≥d√≥ √≥ri√°s sarl√≥ ment√©n √©l.

Van hivatalos zsir√°fnap

M√©ghozz√° j√ļnius 21-e, hogy a vil√°g legmagasabb √°llata a vil√°g leghosszabb napj√°t kapja. Az √©szkomb√°jnok, akik ezt kital√°lt√°k, sajnos nem n√©zt√©k meg a t√©rk√©pet: a zsir√°fok term√©szetes √©lŇĎhely√©nek fel√©n minden nap ugyanolyan hossz√ļ, mert az Egyenl√≠tŇĎ k√∂rny√©k√©n van, m√°sik fel√©n pedig ez konkr√©tan az √©v legr√∂videbb napja.

Advertisement

Remek√ľl l√°tnak, √©s olyan √©rz√©keny a sz√°juk, mint az emberi k√©z

MeglepŇĎen hossz√ļ nyelv√ľkkel b√°mulatos √ľgyess√©ggel b√°ny√°ssz√°k ki az ak√°cia √≠zletes leveleit a n√∂v√©ny sz√∂rnyŇĪ t√ľsk√©i k√∂z√ľl, szem√ľk optik√°ja pedig nagyl√°t√≥sz√∂gŇĪ: maguk m√∂g√© is bel√°tnak.

Egy√©ves korukig a fel√ľk elpusztul

A zsir√°fok csak felnŇĎttk√©nt olyan strapab√≠r√≥ak. B√°r anyjuk nagyon vigy√°z r√°juk, a zsir√°fborjak fele √©ri csak meg elsŇĎ sz√ľlet√©snapj√°t, a t√∂bbiek z√∂mmel oroszl√°nok √°ldozatai lesznek. A nŇĎst√©nyek meggy√°szolj√°k elpusztult borjaikat: Megan Strauss amerikai zsir√°fkutat√≥ megeml√≠t egy esetet, amikor a nŇĎst√©ny n√©gy napig √°llt elpusztult borj√°nak hely√©n √©s nem evett.

Advertisement

LenyŇĪg√∂zŇĎ a kering√©si rendszer√ľk

Az ak√°r hatm√©teres √°llatok k√ľl√∂nleges √©rrendszerrel √©rik el, hogy se agyv√©rz√©st ne kapjanak, se el ne sz√©d√ľljenek. Nagyon erŇĎs fal√ļ erek tartj√°k meg fej√ľkben √©s nyakukban a nagy nyom√°ssal felpump√°lt v√©rt, melyet billentyŇĪk √©s kapill√°risok helyi h√°l√≥zata oszt sz√©t. L√°baikban z√°r√≥izmok v√©dik ŇĎket az √∂d√©m√°t√≥l ‚Äď az eg√©sz olyan, mint egy vad√°szpil√≥ta vagy egy ŇĪrhaj√≥s t√ļlnyom√°sos ruh√°ja.

Advertisement

Nem tudnak sok√°ig futni

Mert nem k√ľl√∂n√∂sebben nagy a sz√≠v√ľk, √©s mert annyira nagy √©s hossz√ļ a test√ľk, hogy idegrendszer√ľk nem tud l√©p√©st tartani a gyors mozg√°ssal. Nincsenek k√ľl√∂n√∂sebben gyors idegp√°ly√°ik, az inger√ľlet azzal a sebess√©ggel halad, mint egy cick√°nyban ‚Äď csak √©ppen nem centiket, hanem sok-sok m√©tert.

Advertisement

De, ahogy a New York Times fogalmaz, ahol a zsir√°fkutat√°s fejlŇĎd√©s√©rŇĎl megjelent az a cikk, amibŇĎl ezt a posztot √≠rtam: Minek futni, ha csendes versk√©nt √°llhatunk egy fa rejtek√©ben?

A f√©nyk√©pek Rothschild-zsir√°fokat (Giraffa camelopardalis rothschildi) √°br√°zolnak, a kilenc alfaj egyik√©t, Mark√≥ Ferenc az ugandai Murchison-v√≠zes√©s Nemzeti Parkban k√©sz√≠tette ŇĎket ‚Äď kiv√©ve a gifet, amit Varga Lilla k√©sz√≠tett ugyanitt.