This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

11 dolog, amit nem tudtál a zsiráfokról

Karizmatikus megafauna? Inkább ismeretlen megafauna! Ahhoz képest, hogy mekkora állatkerti és plüssállatikonok, meglepően keveset tudunk a zsiráfokról. A zsiráfkutatás azonban szerencsére fellendülőben van. Gondoltad volna, hogy –

Advertisement

Nincs hangjuk

Kerryn Carter, a Queenslandi Egyetem zoológusa szerint maximum apró horkantásokat hallatnak.

Advertisement

Alig lehet észrevenni őket

Illustration for article titled 11 dolog, amit nem tudtál a zsiráfokról
Advertisement

A komikus testarányok és a rikító színezet természetes élőhelyükön, a füves-fás afrikai szavannán, tökéletes rejtőszín és rejtőtestalkat. Színük pont olyan, mint a sárgásbarna táj, testalkatukkal pedig beleolvadnak az akáciafák közé.

Komplex társasági életet élnek

A zsiráfokról azt hitték, hogy ostobák, de ez megváltozóban van. Társasági életük összetettsége inkább az elefántokéhoz mérhető. Julian Fennessy zsiráfkutató, a Giraffe Conservation Foundation igazgatója, „békés óriásokként, a világ legkecsesebb állataiként” hivatkozik rájuk. A nőstények évekre szóló barátságokat kötnek. Új kutatási módszerek – GPS-es és repülős követés, hormonvizsgálatok, széklet-, nyál- és szőrminták DNS-analízise – segítettek jobban megérteni a zsiráfok életét.

Advertisement

A bikák teste átalakul, ahogy dominánsak lesznek

Illustration for article titled 11 dolog, amit nem tudtál a zsiráfokról
Advertisement

Szarvaik megvastagszanak és lehullik róluk a bolyhos szőr, homlokukból csontos dudor nő, nyakuk izomzata megvastagszik, és egyre egyenesebben tartják magukat. Ha nem látják őket a domináns bikák, a fiatalok peckes járásukkal őket mímelik, hogy aztán gyorsan meghúzzák magukat, amikor megjelenik a főbika. Andre Ganswindt dél-afrikai zsiráfkutató így fogalmaz: „Amikor egyedül vannak, »én vagyok a nagy zsiráf«, de ahogy megjelenik a főnök, »semmi, semmi, csak egy gyerek vagyok«.”

Hatalmas nyakcsatákat vívnak

A zsiráfbikák erős nyakukkal csapnak össze, az ütközet olykor halálos is lehet. Ganswindt zsiráfkutató látott egy olyan zsiráfot, amelynek eltört a nyaka, túlélte, de elég hülye szögben forrt össze. Erről sajnos nincs kép, pedig!

Advertisement

Számuk vészesen fogy

Nem számítanak veszélyeztett fajnak, de ez nem azt jelenti, hogy állományuk igazán rendben van. Az utóbbi 15 évben a zsiráfok száma 140 ezerről 80 ezerre zuhant. A kilenc ismert alfaj egy Nigertől Dél-Afrikáig keletre húzódó óriás sarló mentén él.

Advertisement

Van hivatalos zsiráfnap

Méghozzá június 21-e, hogy a világ legmagasabb állata a világ leghosszabb napját kapja. Az észkombájnok, akik ezt kitalálták, sajnos nem nézték meg a térképet: a zsiráfok természetes élőhelyének felén minden nap ugyanolyan hosszú, mert az Egyenlítő környékén van, másik felén pedig ez konkrétan az év legrövidebb napja.

Advertisement

Remekül látnak, és olyan érzékeny a szájuk, mint az emberi kéz

Meglepően hosszú nyelvükkel bámulatos ügyességgel bányásszák ki az akácia ízletes leveleit a növény szörnyű tüskéi közül, szemük optikája pedig nagylátószögű: maguk mögé is belátnak.

Advertisement

Egyéves korukig a felük elpusztul

A zsiráfok csak felnőttként olyan strapabíróak. Bár anyjuk nagyon vigyáz rájuk, a zsiráfborjak fele éri csak meg első születésnapját, a többiek zömmel oroszlánok áldozatai lesznek. A nőstények meggyászolják elpusztult borjaikat: Megan Strauss amerikai zsiráfkutató megemlít egy esetet, amikor a nőstény négy napig állt elpusztult borjának helyén és nem evett.

Advertisement

Lenyűgöző a keringési rendszerük

Illustration for article titled 11 dolog, amit nem tudtál a zsiráfokról
Advertisement

Az akár hatméteres állatok különleges érrendszerrel érik el, hogy se agyvérzést ne kapjanak, se el ne szédüljenek. Nagyon erős falú erek tartják meg fejükben és nyakukban a nagy nyomással felpumpált vért, melyet billentyűk és kapillárisok helyi hálózata oszt szét. Lábaikban záróizmok védik őket az ödémától – az egész olyan, mint egy vadászpilóta vagy egy űrhajós túlnyomásos ruhája.

Nem tudnak sokáig futni

Illustration for article titled 11 dolog, amit nem tudtál a zsiráfokról
Advertisement

Mert nem különösebben nagy a szívük, és mert annyira nagy és hosszú a testük, hogy idegrendszerük nem tud lépést tartani a gyors mozgással. Nincsenek különösebben gyors idegpályáik, az ingerület azzal a sebességgel halad, mint egy cickányban – csak éppen nem centiket, hanem sok-sok métert.

De, ahogy a New York Times fogalmaz, ahol a zsiráfkutatás fejlődéséről megjelent az a cikk, amiből ezt a posztot írtam: Minek futni, ha csendes versként állhatunk egy fa rejtekében?

Advertisement

A fényképek Rothschild-zsiráfokat (Giraffa camelopardalis rothschildi) ábrázolnak, a kilenc alfaj egyikét, Markó Ferenc az ugandai Murchison-vízesés Nemzeti Parkban készítette őket – kivéve a gifet, amit Varga Lilla készített ugyanitt.

Share This Story

Get our newsletter