Illustration for article titled 100 milliárdot csalhatott el a Buda-Cash

Tegnap este rendőrök szállták meg az 1995 óta működő brókerházat. Az MNB visszavonta a működési engedélyét, azt állítják, hogy a Buda-Cash egy évtizede hazudik a kötelező adatszolgáltatásban. A betéteket zárolták.

Advertisement

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során - mondta Windisch László, az MNB alelnöke egy ma reggeli sajtótájékoztatón.

A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is.

A Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank, így a betétkifizetést egymillió forintban maximálták és felügyeleti biztosokat rendeltek ki.

Windisch azt is elmondta, hogy a svájci frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy azonban hosszabb időre terjed ki és nagyságrendileg nagyobb összeget érint.

Advertisement

A Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

Forrás: MTI. Az épület a Buda-Cash furán kinéző székháza a gellért-hegyi Ménesi úton.

Share This Story

Get our newsletter