1981 √≥ta rendezik a Pilis √©s a Gerecse turista√ļtjain a Kinizsi 100 teljes√≠tm√©nyt√ļr√°t, 24 √≥ra alatt kell sz√°z kilom√©tert gyalogolni. Elmentem, v√©giggyalogoltam, √©s megtudtam, hogy a sz√≠nes vir√°gok, a kedves bolondok, a dimbek √©s a dombok mellett ez egy pomp√°s drogparti, r√°ad√°sul fill√©res, sok√°ig tart, √©s t√∂k leg√°lis.

El√©g h√ľlye hobbinak tŇĪnt egy munkah√©t ut√°n √∂tkor kelni szombaton, majd n√©metes mŇĪgonddal bepakolt kis h√°tizs√°kkal kimenni B√©k√°smegyerre, hogy m√°snap hajnalig gyalogoljak, de arra nem sz√°m√≠tottam, hogy ez t√∂bb mint 1000 m√°sik embernek is esz√©be jutott. Soha nem j√°rtam m√©g B√©k√°smegyeren, elsŇĎ r√°n√©z√©sre pont olyan, mint D√©l-Korea: riaszt√≥nak tŇĪnŇĎ, de k√∂zelrŇĎl bar√°ts√°gos toronyh√°zak, k√ľlt√©ri edzŇĎg√©peken l√∂k√∂tt idŇĎpontban edzŇĎ n√©nik, rengeteg sz√≠nes, modern sportruh√°zatba √∂lt√∂z√∂tt ember, az egyik ezt mondta, miut√°n megtudta, hogy elŇĎsz√∂r indulok a t√ļr√°n: ‚ÄěA Kinizsi igaz√°b√≥l nem is olyan neh√©z. A M√°tra 115 az igaz√°n s√ļlyos. Eleve nem 115, hanem 124 kilom√©ter, √©s k√©tszer ennyi szintemelked√©s.‚ÄĚ

Ugyan nagyon szeretek gyalog menni mindenhova, 37 kilom√©tern√©l t√∂bbet m√©g sose mentem egy lend√ľlettel, ez a lak√°som √©s a sz√ľleim h√°za k√∂zti t√°vols√°g, any√°m eln√©zŇĎ mosollyal fogadott √©s eb√©ddel k√≠n√°lt, ap√°m megjegyezte, hogy egyszer els√©t√°lt P√©csrŇĎl a Balatonra h√°rom nap alatt. A szel√≠den hull√°mz√≥ √ļt v√©g√©n nem b√°ntam, hogy nem laknak messzebb, √©s erŇĎs k√©telyeim voltak, hogy lehet-e h√°romszor ennyit gyalogolni megk√∂zel√≠tŇĎleg is hasonl√≥ temp√≥ban, 300 helyett 3000 m√©ter emelked√©ssel.

Mindenesetre elindultam, k√∂zben hallgattam, mirŇĎl besz√©lgetnek az emberek, akik mellett elmegyek. Nagyj√°b√≥l idŇĎrendben:

 • IsmerŇĎs√∂k durva teljes√≠tm√©nyt√ļr√°i
 • H√≠ress√©gek mindenn√©l durv√°bb teljes√≠tm√©nyt√ļr√°i
 • Dughat√≥ amerikai csajok egy hostelben (‚Äě22 √©vesek, Ohi√≥b√≥l j√∂ttek √©s min-den-ki-vel lefekszenek‚ÄĚ)
 • A papucsom
 • IsmerŇĎs√∂k durva teljes√≠tm√©nyt√ļr√°i
 • Egy ismerŇĎsnek szervezett meglepet√©sbuli, amin az ismerŇĎs nem cigizett √©s nem ivott: ‚ÄěMegk√©rdeztem, hogy ti mit szoktatok akkor csin√°lni a haverjaiddal. Kimennek egy parkba, le√ľlnek egy padra √©s n√©znek maguk el√©. Az ilyennek be k√©ne verni a fej√©t.‚ÄĚ Az elbesz√©lŇĎ ekkor karmikusan √≥ri√°sit r√ļgott egy kŇĎbe.
 • A temp√≥ √©s annak fenntarthat√≥s√°ga
 • A papucsom √©s a nadr√°gom
 • A GPS-szel m√©rt √©s a megadott t√°vols√°g k√∂zti k√ľl√∂nbs√©g
 • Val√≥s idejŇĪ reflexi√≥ a halad√°sr√≥l
 • A f√°rad√°s
 • A papucsom
 • Teljesen bet√©pett, remek hangulat√ļ nevetg√©l√©s
 • Saj√°t, kor√°bbi, sokkal durv√°bb teljes√≠tm√©nyt√ļr√°k
 • A c√©lban kapott guly√°sleves hŇĎm√©rs√©klete (alacsony)
 • A papucsom

Egy√©bk√©nt nem tudtam, mi az a teljes√≠tm√©nyt√ļr√°z√°s, csak szeretek gyalogolni. Sz√≥val a teljes√≠tm√©nyt√ļr√°z√°s nem s√©ta az erdŇĎben, varg√°nyasz√ľzess√©get elvevŇĎ termŇĎtestek hajkur√°sz√°sa, a v√°ros b√°mul√°sa a Nagy-Kev√©lyrŇĎl, ilyesmi, hanem egyfajta lass√ļ ultramaraton, ahol a t√°j √©s az erdŇĎ csak h√°tteret ad a tev√©kenys√©ghez, ami a min√©l gyorsabb, lehetŇĎleg sz√ľnet n√©lk√ľli halad√°s. A Kinizsi 100 szintideje 4 km/h-n√°l hajsz√°llal gyorsabb √°tlagsebess√©get k√≠v√°n meg, az indul√≥k k√©tharmada szokott idŇĎn bel√ľl c√©lba √©rni, a t√∂bbiek feladj√°k vagy k√©snek.

Advertisement

Nem tudom, hogy pontosan mi t√∂rt√©nik hossz√ļ t√°v√ļ, intenz√≠v gyalogl√°s k√∂zben, de egy√©rtelmŇĪen drogos √©lm√©ny, 15 kilom√©ter ut√°n m√°r teljes sebess√©ggel haladtam, a maratoni t√°vot jelzŇĎ Nagy-Gete cs√ļcs√°r√≥l nevetve, kŇĎrŇĎl-kŇĎre sz√∂kellve j√∂ttem le, ut√°na a Wave of Mutilationt f√ľty√∂r√©sztem a PixiestŇĎl, majd a Havalin√°t, ‚ÄěWalking in the breeze / On the plains of old Sedona / Aaaaarizoooooooooona‚ÄĚ, nem vagyok nagy h√≠ve a vulg√°rfarmakol√≥gi√°nak, de tudom, hogy van egy pro-opiomelanokortin nevŇĪ feh√©rje, ami sz√°mos peptidnek, k√∂zt√ľk a b√©ta-endorfinnak is az elŇĎmolekul√°ja, a b√©ta-endorfin pedig ugyanahhoz a receptorhoz k√∂t, mint a morfium, csak a hat√°sa sokkal erŇĎsebb, √©s nem lenn√©k meglepve, ha ezek a molekul√°k meg-megjelentek volna a v√©r√°ramban.

Advertisement

A szerzŇĎ l√°bai 100 km ut√°n

Biztos mindenki eml√©kszik biol√≥gia√≥r√°kr√≥l a sz√°mtalan √°llatra, melyek valamiben gyorsabbak, erŇĎsebbek, √ľgyesebbek az embern√©l, hogy az ember tulajdonk√©ppen semmilyen fizikai tev√©kenys√©gben nem kiemelkedŇĎ. Na, ez t√©ved√©s, mert van egy, a hossz√ļt√°vfut√°s. Ha tudunk nyomot k√∂vetni, a leggyorsabb √°llatot is behozhatjuk √©s kitekerhetj√ľk a nyak√°t, mert a rohan√°st√≥l t√ļlmelegszik az agya, a mi√©nk viszont nem. Nem v√©letlen√ľl ez a legŇĎsibb vad√°szm√≥dszer ‚Äď angolul persistence hunting, azaz kitart√≥ vad√°szat a neve ‚Äď, a Kalah√°ri-sivatag lak√≥i a mai napig mennek √≠gy r√° nagy kudura. Tal√°n nem v√©letlen, ha m√°r √©vmilli√≥k √≥ta csin√°lj√°k az emberek, hogy a hossz√ļt√°vfut√°s √©s a hossz√ļ t√°v√ļ gyalogl√°s csin√°l valamit az agyunkkal, ami nagyon j√≥.

Volt √ļgy is, hogy irrit√°l√≥an lass√ļ voltam, b√°r azt hiszem, igaz√°b√≥l ugyanannyival mentem, csak lass√ļnak √©ltem meg, 50 √©s 70 kilom√©ter k√∂z√∂tt, vagy h√°rom √©s f√©l √≥r√°n √°t, mentem az erdŇĎben, fel-le, m√°r egy√°ltal√°n nem √©reztem azt, mint elŇĎtte √≥r√°kon kereszt√ľl, hogy rep√ľl√∂k, sz√≥ szerint rep√ľl√∂k, csak pr√≥zaian azt, hogy gyalogolok, j√°t√©kb√≥l a d√©li f√©lteke sz√©less√©gi k√∂reit feleltettem meg a kilom√©tereknek, ez nagyj√°b√≥l Buenos Aires k√∂rny√©k√©n jutott eszembe, term√©szetesen a Drake-√°tj√°r√≥ volt a neh√©z r√©sz, velem j√∂tt S√°mson, a termetes √©s erŇĎs pl√ľssny√ļl is, aki ekkorra m√°r elŇĎj√∂tt a z√°porokra odak√©sz√≠tett esŇĎzs√°kj√°b√≥l, hogy jetpackkel szerelt ŇĪrruh√°j√°ban a v√°llaimba kapaszkodjon √©s kicsit megemeljen, hogy rep√ľlhessek rendesen, a ny√ļl egy √≥ra ut√°n kimer√ľlt √©s visszab√ļjt aludni a h√°tizs√°kba, √©n meg addigra m√°r rep√ľltem megint, h√°t, ez a hossz√ļt√°v√ļ gyalogl√°s ez egy el√©g vicces hobbi. J√≥, ha j√∂n egy ny√ļl.

Advertisement

75 kilom√©tern√©l lett koroms√∂t√©t √©s nagyon hideg, fejl√°mp√°s pontokat kellett keresni az erdŇĎben √©s utol√©rni ŇĎket, egy ideig egy ŇĎr√ľletes temp√≥ban halad√≥ l√°ny mellett mentem felfel√©, azt√°n az elsŇĎ lejtŇĎn lefutott, majd valahol, valamikor a koroms√∂t√©t erdŇĎben utol√©rtem k√©t embert, meg is lepŇĎdtek, hogy utol√©rtem ŇĎket, ment√ľnk egy kicsit egy√ľtt, a fiatalabbik hatodik, az idŇĎsebbik tizedik alkalommal gyalogolta v√©gig a t√°vot, √©jf√©lkor m√°r mindh√°rman vihor√°szva rohang√°ltunk az √∂sv√©nyeken Tata fel√©, itt m√°r egy√©rtelmŇĪ volt, hogy teljesen be vagyunk √°llva, azt√°n egykor √©rt√ľnk be a c√©lba, h√©t kilom√©tert tett√ľnk meg az utols√≥ egy √≥r√°ban, elosztottuk az utols√≥ p√°r szelet p√°rmai sonk√°mat, vigyorogtunk, azt√°n megj√∂tt a csajom √∂sszeszedni kocsival, √©s sz√∂rnyŇĪ bŇĪntudatom volt, mert √ļjdons√ľlt bar√°taim m√©g √≥r√°kig v√°rhattak az elsŇĎ vonatra.

Ňźr√ľlt furcsa ez az eg√©sz teljes√≠tm√©nyt√ļr√°z√°s. √Črzelmileg hat√©ves gyereket csin√°l az emberbŇĎl, a f√°radt pontokon elkel a rak√©t√°s pl√ľssnyulak seg√≠ts√©ge, a Gerecse dimbjei √©s dombjai Patag√≥ni√°v√° √©s a D√©li-√≥ce√°nn√° alakulnak, idegenekkel lehet hosszan √©s vid√°man csevegni, sz√∂rnyen k√≠nos √≠rni r√≥la, mert h√°t ki a faszt √©rdekel, hogy valaki gyalogolt egy csom√≥t a h√©tv√©g√©n, de k√∂zben hossz√ļ, hossz√ļ √≥r√°kig olyan, mintha √°llati harmonikusan be lenn√©nk lŇĎve. Nyilv√°n ez is t√∂rt√©nik, a harm√≥nia oka pedig nem m√°s, mint hogy az agy j√≥val pontosabban tudja mag√°nak adagolni az endog√©n opioidokat, mint k√≠v√ľlrŇĎl ak√°r egy orvos, ak√°r egy lelkes felhaszn√°l√≥. Persze rendes drogos kalandk√©nt a lej√∂v√©s is megvan, k√©t nappal k√©sŇĎbb pokoli rossz kedvem volt √©s nagyon t√°volinak tŇĪnt, hogy √©rdekeljen a munk√°m, sokkal sz√≠vesebben csaptam volna fel megint a papucsomat √©s gyalogoltam volna el valahova j√≥ messzire, mert az a valami, amit rep√ľl√©sk√©nt √©ltem meg, nos, abb√≥l most m√°r nincs el√©g.

Annyira addikt√≠v, hogy a vas√°rnap d√©lut√°ni √°lmatag internetez√©sben meg is n√©ztem, mi ez a M√°tra 115, t√©nyleg 124 kilom√©ter, a 17. ut√°n az ember m√°r a K√©kesen √°ll, illetve gyorsan √°thalad, √©s √∂sszesen 6374 m√©tert emelkedik, mintha egy chilei strandr√≥l egy lend√ľlettel megm√°szn√°nk a gy√∂ny√∂rŇĪ Parinacot√°t a bol√≠viai hat√°ron.

Advertisement

Most lesz szombaton.

Egy √©vvel k√©sŇĎbb

Elmentem a Mátra 115-re, a napokban arról is lesz a Cinken cikk.