10 mítosz az egészségről, amiben mindenki hisz, pedig ordas kamuk

Illustration for article titled 10 mítosz az egészségről, amiben mindenki hisz, pedig ordas kamuk

A zsíros kajától leszel kövér? Bruhaha! Ha hasra edzel, lefogy a hasad? Muhaha! A mikróban elpusztulnak az értékes tápanyagok? Vihihi!

Advertisement

A Lifehacker nagyot alakított és az Alltime 10 babérjaira törve összeszedett tíz tényt az emberi testről és az egészségről. Ők azonban nem a gusztustalanságokra fókuszáltak, hanem azokra a hiedelmekre, amelyek makacsabbak a legmakacsabb szennyeződéseknél is és hiába a tudományos cáfolat, kiirthatatlanul tartják magukat. Lássuk őket röviden, akit a bővebb kifejtés érdekel, kattintson át az eredeti posztra.

Advertisement

Szóval ezeket el ne higgyétek!

1. TÉVHIT: A zsírtól leszünk hájasok

Ez nem ilyen egyszerű. Ha sok húst eszünk, attól nem leszünk izmosak, az agytól okosak és aki sok bőrt eszik, annak sem lesz masztifszerű feje. Persze angolul még riasztóbbnak hat a kamu összefüggés, hisz ott még a dió is "fat", mi meg legfeljebb a "dagadóra" mondunk ilyet. Zsírokra amúgy is szükség van, ha még emlékeztek a bennük oldódó vitaminokra áltisiből.

Advertisement

2. TÉVHIT: A szénhidrátoktól leszünk hájasok

Szinte minden diéta kiirtja őket, bár állítólag feleslegesen. Mértékkel igenis szükség van rájuk.

Advertisement

3. TÉVHIT: A nátrium-glutamát káros

Hát itt azért elbizonytalanodik az érvelés. Vannak, akik allergiások rájuk, de a többségnek meg sem kottyan. Főleg ha mértékkel fogyasztunk belőle. Más kérdés, hogy legtöbbször a túlságosan feldolgozott élelmiszerek indikátorává vált.

Advertisement

4. TÉVHIT: A nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup (high fructose corn syrup, azaz HFCS) károsabb mint a cukor

Mármint a répacukor, mert ugye a fruktóz is cukor. Nem tudom, hogy vagytok vele én ebben a tévhitben soha nem éltem, mert életemben nem hallottam a HFCS-ről. De most már nem fogok félni tőle legalább.

Advertisement

5. TÉVHIT: A gluténmentes kaják egészségesebbek

Csak azért, mert egyes embereknek ezt kell enniük, nem azt jelenti, hogy mindenkinek ezek a jók.

Advertisement

6. TÉVHIT: Minden nap kell székletet üríteni

A daily pooban az a jó, hogy pont úgy kell kimondani, mint egy budapesti pályaudvar nevét, ahogy a metrómegállókban rövidítve van. Ennek mindig örülnek az angol nyelvű turisták, mikor felfedezik, de további előnye nincs. Nem kötelező mindenkinek minden napra egy kakát termelnie - nem tojás ez.

Advertisement

7. TÉVHIT: A mikrohullámú sütő megöli a tápanyagokat az ételben

Hát sajnos van, amit tényleg kinyír (például a brokkoliban található szulforafánt), de azért ez egy ritka eset. A tápanyagok többségének kutya baja nem lesz - vagy legalábbis nem károsodnak jobban, mint a hevítésénél.

Advertisement

8. TÉVHIT: 7000 kalória égetésével fogyhatsz egy kilót

Ez így egy nagyon szép egyenlet azoknak, akik szeretik a szép egyenleteket, de nem lehet bonyolult biokémiai folyamatokat ennyire leegyszerűsíteni sajnos. Millió dolog befolyásolja a fogyást, akkor is ha alapvetően igaz az állítás.

Advertisement

9. TÉVHIT: Azon a testtájon fogysz, amelyikre edzel

Magyarán, ha mondjuk felüléseket tolsz, akkor azzal fejleszted a hasizmaidat, de nem fog csak a hasadról lejönni a háj, hanem szép fokozatosan égeted el egész tested tartalékait.

Advertisement

10. TÉVHIT: A mérleg mutatja meg mennyit fogytál

A hagyományos diétáknál minden reggel rááll az ember a mérlegre és szomorúan vagy örömmel felsóhajt. Ez nem csak azért félrevezető, mert a tömegünket nem csak a zsírok alkotják, hanem a víz is, vagy akár az izmok, hanem mert az igazi diétának az a mércéje, hogy hogy nézel ki. Na meg, hogy hogy érzed magad a bőrödben.

Advertisement

Mindebből a tanulság? Nem érdemes diétázni, jó étvágyat kívánok! (Délig már semmi gusztustalant nem rakok ki becsszó)

Ja és annyit tegyünk hozzá, hogy a Lifehacker szerzői sajnos nem dietetikusok és én sem vagyok szakfordító. Ha ti igen, nyugodtan kötözködjetek! Ha nem, akkor is!

Advertisement

[via: Lifehacker fotó: 6 Week Body Fat Burn Week 5 by Dangerously Fit on Flickr]

Share This Story

Get our newsletter