10 éven belül ki akarják nyírni a repülők ablakait

Illustration for article titled 10 éven belül ki akarják nyírni a repülők ablakait

Nincs az az ostoba biztonsági szabály, nincs az a visító csecsemő, amit ne lehetne azonnal elfelejteni, ha kinézünk az ablakon 10 kilométer magasról. Ezt a remek szórakozást kívánja megölni egy brit kutatóintézet tanulmánya.

Advertisement

Az utasszállító repülőgépek talán legnagyobb csodája – már azon túl, hogy néhány óra alatt akár egy másik kontinensre is elszállítanak –, hogy a gép fel- és leszállása között zavartalanul bámulhatjuk a Föld egy hosszú szeletét. Ha nincs felhőtakaró vagy éjszaka, egy repülő ablakából akár 300 kilométerre is ellátunk, kis szerencsével gyönyörű tájakra, melyeket jó eséllyel túl drága, körülményes vagy veszélyes lenne a földről megközelíteni. Lehet, hogy párás a plexiablak, lehet, hogy homályos, de kit érdekel, ha a másik oldalán ott a Nanga Parbat.

Ennek lesz vége, ha bejön a brit Centre for Process Innovation (CPI) jóslata, és 10 év múlva elég olcsók lesznek ahhoz az OLED-kijelzők, hogy a repülőgépek egész belső falát költséghatékonyan be lehet burkolni velük. Ezek a kijelzők pár éve mobiltelefonokban kezdték, ma már 4K-s, papírvékony tévét is lehet belőlük készíteni.

Advertisement

A CPI tanulmányának állítása szerint vékonyabb, olcsóbb és erősebb géptörzseket lehetne ablakok nélkül készíteni, amelyekben utazva a Föld csodái helyett bugyuta státuszüzeneteket és nyilván reklámokat nézhetünk.

A trollkodás persze azonnal elindult, mert ha a képernyők egyik felhasználása a kinti világ az ablakon át láthatónál szebb és élesebb bemutatása – lol! –, akkor nincs akadálya, hogy zivatarok hozzák a frászt az utazóközönségre:

Advertisement

Ha trollkodnál te is, a trollkodási templátot innen tudod letölteni PSD-ben, minden pályaművet szeretettel várunk a hozzászólásokban.

Forrás: Quartz. A címlapképet a Karakorum csúcsairól készítettem.

Share This Story

Get our newsletter