Nemr√©g lehetŇĎs√©get kaptam, hogy egy hetet Toki√≥ban t√∂ltsek, ami, mint kider√ľlt, igen messze van, nemcsak fizikailag. Turistak√©nt, k√ľl√∂n√∂sebb h√°tt√©rismeretek n√©lk√ľl megd√∂bben√©sek sorozatak√©nt is jellemezhetn√©m ezt a hetet, ezekbŇĎl a pillanatokb√≥l v√°logattam t√≠zet.

1. A zöld szín uralma

Egy h√©t alatt h√ľvelykujjszab√°lyk√©nt megtanultuk, ha valami z√∂ld sz√≠nŇĪ, az biztosan finom is. A jap√°nok ugyanis nagyon szeretnek mindenf√©le √©telekbe, italokba match√°t keverni, amitŇĎl azok nem n√©znek ki t√ļl bizalomgerjesztŇĎen, de valami√©rt ez mŇĪk√∂dŇĎk√©pes. √ćgy az uncsi z√∂ld te√°n k√≠v√ľl megk√≥stolhattuk a z√∂ld k√°v√©t (matcha latte), a z√∂ld zs√∂ml√©t, a z√∂ld KitKat csokit √©s a z√∂ld j√©gkr√©met is.

(a z√∂ld KitKatrŇĎl bŇĎvebben itt)

2. Az onigiri

Ez is z√∂ld √©s √©tel, de k√ľl√∂n bekezd√©st ig√©nyel, annyira ronda. Az a fajta ember vagyok, aki minden tov√°bbi n√©lk√ľl k√≥stol polipos szusit, ami tal√°n m√©g p√°r perce mozgott is, de ez a kre√°lm√°ny elsŇĎre annyira gyan√ļsnak tŇĪnt, hogy csak hosszas r√°besz√©l√©s ut√°n mertem megvenni. Hogy azt√°n √≥d√°kat zengjek r√≥la.

Advertisement

Sz√≥val ez lenne a jap√°n rizsszendvics ‚Äď nyugati √©rtelemben vett kenyeret nem is igaz√°n kapni sehol ‚Äď, amit algalap vesz k√∂r√ľl, a k√∂zep√©ben pedig csirkeh√ļs, tonhal vagy valami hasonl√≥ t√∂ltel√©k rejtŇĎzik. EttŇĎl meglepŇĎen laktat√≥ is, k√©sei vacsor√°nak bŇĎven megfelelt.

3. Az étkezési szokások általában

Igen, m√©g mindig a kaja. Az val√≥sz√≠nŇĪleg nem okoz senkinek meglepet√©st, hogy Jap√°nban p√°lcik√°val esznek. √ćgy √©n is igyekeztem ezt a k√©pess√©get a lehetŇĎ legmagasabb szintre fejleszteni, mire ki√©rtem, m√°r egy h√°rom√©ves l√©legzetel√°ll√≠t√≥ evŇĎeszk√∂z-kezel√©si j√°rtass√°g√°nak megfelelŇĎ tud√°ssal rendelkeztem, de az√©rt titkon rem√©nykedtem benne, valahol az√©rt mindig akad k√©s-villa is. T√©vedtem, de legal√°bb k√∂r√ľl√∂ttem j√≥l sz√≥rakoztak.

Advertisement

A jap√°n √©tkez√©s persze nemcsak ettŇĎl k√ľl√∂nleges. Reggelire is nyugodt sz√≠vvel fogyasztanak levest vagy ak√°r nattot is, ami nem m√°s, mint erjesztett, p√©pes√≠tett bab. Ez az, amit t√©nyleg nem voltunk hajland√≥ak kipr√≥b√°lni, pedig val√≥sz√≠nŇĪleg nem sokkal durv√°bb dolog, mint amikor egy j√≥ kis magyar diszn√≥v√°g√°son a s√ľlt v√©rt aj√°nlgatj√°k reggel hatkor.

A jap√°nok nem nagyon k√ľl√∂nb√∂ztetnek meg a nyugati szok√°sokhoz hasonl√≥ fog√°sokat, egyszerre esznek mindenbŇĎl egy kicsit, vagy m√©g egyszerŇĪbben √∂ssze√∂ntik az eg√©szet. Ez ut√≥bbi strat√©gia a ramen, ami alapvetŇĎen sŇĪrŇĪ z√∂lds√©gleves, n√©h√°ny szelet sz√≠nh√ļssal √©s makar√≥ni vastags√°g√ļ t√©szt√°val, ennek megfelelŇĎen laktat√≥ is, √ļgyhogy m√°r csak egy kis zserb√≥ hi√°nyzik belŇĎle, hogy megfeleljen egy komplett vas√°rnapi eb√©dnek a nagymam√°n√°l.

Viszont sz√ľrcs√∂lni szabad, sŇĎt illik is, ez jelzi, hogy finom volt az √©tel.

Advertisement

4. Ami magyar, az cool

Teljesen megmagyar√°zhatatlan m√≥don a ‚Äěmagyaros," val√≥j√°ban barackos-mang√≥s (??) √ľd√≠tŇĎ √©s a ‚Äěmagyaros" teljesen kommersz √≠zŇĪ gumicukor l√©tezŇĎ dolog Jap√°nban.

Advertisement

5. Balra tarts!

Jap√°nban jobbkorm√°nyos k√∂zleked√©s van, a j√°rda bal oldal√°n k√∂zlekednek, a mozg√≥l√©pcsŇĎn balra √°llnak. Ez√©rt eleinte mindig √ļtban voltunk, a h√©t v√©g√©re viszont annyira megszoktuk, hogy Ferihegyen is balra √°lltunk. Igen, term√©szetesen el√©g hamar akadt valaki, hogy udvariasan figyelmeztessen a t√©ved√©s√ľnkre.

6. Az automat√°k

Mindent, de tényleg mindent lehet automatából venni. Mindent. Még banánt is.

Advertisement

7. A divat

A febru√°ri hidegben harisnya n√©lk√ľl, t√©rdzokniban, szokny√°ban m√°szk√°l√≥ iskol√°sl√°nyoknak m√°r a l√°tv√°ny√°t√≥l is f√°ztam. Jap√°nt n√°lam jobban ismerŇĎ bar√°taim felvil√°gos√≠tottak, ott egyr√©szt mintha a hideget is kev√©sb√© √©rezn√©k az emberek, m√°sr√©szt ha valaki igaz√°n divatos szeretne lenni, az ‚Äěegy √©vszakkal elŇĎre" √∂lt√∂zk√∂dik. A jap√°n divat enn√©l sokkal furcs√°bb form√°kat is tud √∂lteni, nem is besz√©lve a szubkult√ļr√°khoz k√∂thetŇĎ √∂lt√∂zk√∂d√©si st√≠lusokr√≥l, de ez m√°r egy olyan bonyolult t√©ma, aminek m√©g a felsz√≠n√©t sem l√°thattam √°t egy h√©t turist√°skod√°s alatt.

A divat t√©mak√∂r√©hez erŇĎsen kapcsol√≥dik, hogy az √ľzletek elad√≥nŇĎi maguk is szinte √©lŇĎ pr√≥babab√°k, √ļgy √∂lt√∂ztetik, sminkelik, f√©s√ľlik ŇĎket, hogy az a bolt st√≠lus√°nak megfeleljen, legyen sz√≥ businesslook, hiphop- vagy lolitaruh√°kr√≥l. A rekl√°m√©rt√©ket fokozza, hogy folyamatosan mozg√°sban vannak, ez pedig k√ľl√∂n√∂sen f√°raszt√≥ lehet 10-15 centis sark√ļ cipŇĎkben. Amik r√°ad√°sul sokszor egy-k√©t sz√°mmal nagyobbak is, mint k√©ne.

Advertisement

8. Orrf√ļj√°s √©s higi√©nia

Az orrf√ļj√°s tabu. Nagyon. Egy ideje kint √©lŇĎ vend√©gl√°t√≥ink a lelk√ľnkre k√∂t√∂tt√©k, hogy nagyj√°b√≥l b√°rmilyen sz√∂rnyŇĪs√©get mŇĪvelhet√ľnk, eln√©zik nek√ľnk, mert k√ľlf√∂ldiek vagyunk, de orrot hangosan, nyilv√°nosan v√©letlen√ľl se f√ļjjunk. Kiz√°r√≥lag a mosd√≥ban, mag√°nyosan. Viszont kedv√ľnkre szipoghatunk, az a trombit√°l√°ssal ellent√©tben kicsit sem udvariatlan.

Ez a viszolyg√°s az orrf√ļj√°ssal felszabadul√≥ bakt√©riumokt√≥l jogosnak tŇĪnik egy t√∂bb mint t√≠zmilli√≥s nagyv√°rosban. A jap√°n kult√ļra √©s vall√°s l√©nyegi r√©sze a higi√©nia √©s a tisztas√°g, ami praktikus, ha j√°rv√°nyok megelŇĎz√©s√©rŇĎl van sz√≥. Ott ha az ember kicsit is betegnek √©rzi mag√°t, ahelyett, hogy v√©gigk√∂h√∂gn√© a n√©gyeshatost oda-vissza, azonnal maszkot h√ļz, amitŇĎl nyugati szemmel kicsit olyannak tŇĪnik a v√°ros, mintha valami zs-kateg√≥ri√°s j√°rv√°nymozi statiszt√°i k√∂z√© cs√∂ppent√ľn volna.

Advertisement

9. Odafigyel√©s a nŇĎkre, gyerekekre

Nem vagyok T√°vol-Kelet-szak√©rtŇĎ, √≠gy csak √≥vatosan nyilatkozn√©k a jap√°n nŇĎk helyzet√©rŇĎl a t√°rsadalomban, de val√≥sz√≠nŇĪleg nem t√©vedek hatalmasat, ha azt mondom, a nyugati fogalmak szerint sokkal konzervat√≠vabb a szerep√ľk, mint p√©ld√°ul Eur√≥p√°ban. Ennek ellen√©re vagy √©pp ez√©rt sok apr√≥s√°g a k√©nyelm√ľket √©s a v√©delm√ľket seg√≠ti. Ilyenek a ‚Äěwomen-only" metr√≥kocsik, amelyekbe cs√ļcsidŇĎben felnŇĎtt f√©rfiember nem sz√°llhat be, ezzel is v√©dve a nŇĎket √©s gyerekeket a nagy zs√ļfolts√°gt√≥l √©s a t√∂meggel gyakran egy√ľtt j√°r√≥ alattomos tapiz√°st√≥l.

Advertisement

Hasonl√≥an nagy seg√≠ts√©g a mosd√≥k felszerelts√©ge, sok helyen l√°ttunk a wc-kabinon bel√ľl z√°rhat√≥ gyerek√ľl√©st, √©s ott valahogy mindig volt v√©c√©pap√≠r √©s szappan. K√©zt√∂rlŇĎ nem, mert azt mindenki visz saj√°tot mag√°val. √ćgy higi√©nikus.

10. Sorbaállás, köszönés, udvariasság

Lehet, hogy r√≥lunk, magyarokr√≥l mond el t√∂bbet, hogy meglepŇĎd√ľnk, amikor egy orsz√°gban mindenki mindenhol sorban √°ll √©s k√∂sz√∂n, hangosan, elŇĎre. Azt, hogy mindenhol sorban√°ll√°s van, sz√≥ szerint kell √©rteni, ismeretlen a metr√≥ra v√°rva ‚Äěegyet jobbra, egyet balra" helyezked√©s, sok helyen a k√∂nnyebbs√©g kedv√©√©rt kijel√∂lik a sorok hely√©t is. Ugyanez a helyzet a k√∂sz√∂n√©ssel, √©tterembe, boltba k√°v√©z√≥ba bel√©pve a legt√°volabbi pinc√©r/pultos/elad√≥ is hangosan k√∂sz√∂n. A jap√°nokb√≥l √°rad√≥ v√©gtelen udvariass√°g legsz√≠vmelengetŇĎbb megnyilv√°nul√°sa volt, amikor a rept√©ren papucsot hoztak el√©nk, hogy az √°tvil√°g√≠t√°s alatt se kelljen zokniban √°csorognunk.

Advertisement

+1 Big in Japan

Nemcsak, hogy ny√ļjt√≥zkod√°s n√©lk√ľl fel√©rtem a metr√≥n a kapaszkod√≥t, egyszer le is fejeltem. Mind a 160 centimmel.