Szarni az autókra! A Halálos iramban 6 ismét a diszkréten babaolajos izomzatról szól. Ott van Vin Diesel felsőteste, Dwayne Johnson felsőteste, és még Michelle Rodriguez is visszatér a halálból, hogy megmutassa, hogy illik nőiesen ütni. Mondjuk, neki legalább van egy Jensen Interceptora (igen, az egy autó).

Én felkészültem. Újranéztem a Halálos iramban 5-öt, csak hogy tudjam, hol tartunk. Mókás volt. És kivételesen nem azért, mert Vin Diesel tizenháromszor váltott sebességet két lámpa között. Még csak rendes verseny sem volt benne. A srácok szintet léptek, a film így már egy lehetetlen rablásról szólt, amit a Chrysler szponzorált.

És akkor itt a hatodik rész. A stáb, a rendező és a forgatókönyvíró azonos, nagy meglepetésre kár számítani. Mondjuk,kicsivel több dekoltázsra fókuszáló autóbütykölés talán beleférhetett volna, de ezen a téren ennél többet nem kapunk:

A nők persze mindig csak dekorációs elemek ebben a műfajban, a Halálos Iramban szereplőiből ugyanis árad az elfojtott melegség. Férfiak, akik szeretik egymást, és persze gyúrni. Kemény csávók, mint Vin Diesel, aki az előző filmben fehér gatyában és atlétában ostromolta a heteroszexualitás határát. És persze ott van Paul Walker, aki még a brunyáláshoz is engedélyt kér Dom bácsitól, csillogó kék szemekkel.

Advertisement

A feszülő izmok tömegéhez Dwayne Johnson is jelentősen hozzájárul, aki akár egy "megbaszlak az anyád hátán" feliratú polóban is nyomhatná a flancos egyenruha helyett, ha engedné az efbíáj protokoll. Persze ennél durvább dolgokat megenged a filmben, de mindegy.

Lássuk hát a történetet, anélkül, hogy elrontanám az élményt:

(Ha semmit sem akarsz tudni, ugorj két bekezdést!)

Advertisement

A csapat tagjai remekül elvannak a lopott pénzzel a világ egzotikus zugaiban, egyetlen gondjuk, hogy nem tudnak hazatérni, mivel körözött bűnözők.

Van egy rosszfiú, aki sok borsot tör Dwayne Johnson orra alá. Ő az, nézz rá, valóban egy zavaróan profi seggfejnek tűnik:

Dwayne Johnson persze normál esetben nem hívná fel Vin Dieselt ilyen marhaságok miatt, de mivel Michelle Rodrigues tol egy Dallast (amnézia a hosszú álom helyett, de mindegy), tudja, hogy Vin Diesel nem mondhat nemet.

Advertisement

Vin Diesel mindenki számát tudja, így a csapat pillanatok alatt újra feláll, még akkor is, ha Paul Walkernek épp most született fia, így jobban tenné, ha otthon ülne a csajával. Mindegy, menni kell.

(Innen biztonságos!)

Persze egy percig sem állítom, hogy nincsenek autók a filmben. Épp ellenkezőleg: tele van statikus autókkal. Amikor a két főszereplőt mutatják, mindig van egy Skyline vagy egy Charger (ezek is autók) valahol, ráadásul minden generációt felvonultatnak, ami kedves gesztus a szinkronban félrefordított kifejezéseken felszisszenő benzinvérű magyar közönség felé is. Vin Diesel persze az automata váltót is sűrűn húzogatja, nyilván még több erő reményében.

Nehéz újat mondani, ha egyszer láttuk már a film összes autóját. Azt is tudjuk, hogy építettek vagány gokartokat is. Már az is kiderült, hogy ezeket használják, ami elég frankó. Ami pedig a folytatást illeti, a hetedik epizód premierje is megvan, és nyílt titok, hogy Jason Statham izmaival küzdenek majd benne.

A Halálos iramban 6 legjobb hozadéka talán egy új ivós játék, melyet a film morális üzenete ihletett. A család fontossága. Persze nem a KDNP-s értékrendre kell gondolni.

A szabályok majdnem olyan egyszerűek, mint egy "tíz másodperces" Eclipse (egy autó) megépítése:

Advertisement

Advertisement

Step 1: Indítsd el a filmet.

Step 2: Igyál minden alkalommal, mikor Dom Toretto a "család" szót használja.

Step 3: Ne vezess a kövekező 48 órában.

Advertisement

Mi van még? Nos, itt van például Gal Gadot egy Mk1 Escorttal (ez is egy autó) a háttérben. Nézd meg jól, mert a következőben már nem lesz:

Nagyon szívesen.

A Halálos iramban 6 nem az autókról szól. Egy egy akciófilm, amiben benzinnel és szemgolyókba fecskendezett adrenalinnal fokozzák a robbanások hatását. A rablók és a pandúrok összeállnak, hogy legyőzzék a gonoszt. Azért volt már ilyen.

Advertisement

Advertisement

A szövegek rosszabbak, mint egy kései Van Damme-produkció. Nyálas keménykedés és egy olyan történet, ami másodpercenként megerőszakolja a logikád, de legalább akkor sem fogsz unatkozni.

Végül is, erről szól.

(Fotók: Universal Pictures és Getty Images)