Image recommendation test - reframe

Normally, both your asses would be dead as fucking fried chicken, but you happen to pull this shit while I'm in a transitional period so I don't wanna kill you, I wanna help you. But I can't give you this case, it don't belong to me. Besides, I've already been through too much shit this morning over this case to hand it over to your dumb ass.

Minden, amit tudni akartál a Szomszédokról

Vagy legalábbis egy csomó dolog, amire valaki rákérdezett helyetted. Kikerült egy jó hosszú, háromrészes interjú a Filmvilág blogra a sorozat technikai rendezőjével, Bujtás Jánossal. Érdemes elolvasni.

Amikor azt hinné az ember, hogy végleg leszámolt a Szomszédokkal, az visszarántja. Idén volt már Szomszédok-emléktúra, a sorozat meg egy egészen hosszú jelenet erejéig, poénből belekerült az Isteni műszakba is.

A Filmvilág blog pedig lehozta egy olvasó interjúját Bujtás Jánossal, a sorozat technikai rendezőjével. Az interjú három részes, itt, itt meg itt lehet olvasni a részeket. A technikai rendező titulus azt jelenti, hogy Bujtás segített a forgatások technikai részében, de később átvette egyes epizódok rendezéseit.

Bujtás beszél arról, hogy:

Miért hagyta ott a Szomszédokot, sőt, az egész televíziózást

A kilencvenes évek közepétől és második felétől érezhetően a politika elkezdett rátenyerelni a médiára és a televízióra. (...) Minden bizonytalanná vált, mindenki beleszólt mindenbe, kezdett érződni, hogy ha így megy tovább, oda jut a televízió, ahova mára jutott.

Mi volt az álma a sorozat jövőjében

Nekem személy szerint egy nagy fájdalmam volt, hogy nem tudtuk kivinni a sorozatot Budapestről. Egy ideig abban bíztam, hogy lehet, aztán rájöttem, hogy ez se időbe, se pénzbe nem fér bele. Meg kellett alkudni.

Mennyire volt szándékos a népnevelő jelleg

Mi ezt felvállaltuk. Az egészséggel, étkezéssel kapcsolatban volt még néhány. Főzési, vagy bizonyos piaci dolgok, ami kapcsán kicsit direkt módon szóltunk a nézőkhöz. Az egész Józsi és Etus-féle piacozás, például amikor az előbbi figyelmeztette Etust, hogy „Művésznő, egyen egy kis banánt, mert egészséges!”.

Miért mindig konyakot isznak a sorozatban

A filmen ugyanis igazán jól a konyakszerű italok mutatnak. Illetve imitálni azt volt a legegyszerűbb, mert a kóla ugyanúgy néz ki, mint a konyak. Általában a filmekben konyakot, vagy valamilyen színes, jól mutató italt isznak. Bár hozzáteszem, volt egy időszak, amikor a Napóleon és francia konyakok nagy divatban voltak.

Milyen érzés látni a tréfás rajongást az interneten

Olyan összevágásokat látok az interneten Szomszédok jelenetekből, hogy elképedek rajta,- és egy csomó szellemesség van bennük.

Milyen volt megélni a rendszerváltást

Túl voltunk az első elbizonytalanodáson, az első kormány és Antal után, kicsit visszaestek a FIDESZ fiúk, megerősödtek a szocialisták, – hogy egy korképet rajzoljak nagyjából. Ez borítékolta, hogy olyan irányba megy a dolog, ami nem tesz majd jót hosszútávon. Aztán ezt fejelte meg a későbbiekben ez a szerintem is felemásra sikerült médiatörvény, ami aztán megengedte, hogy az addig számunkra ismeretlen, politikai direkt ráhatás a televíziós munkában is megjelenjen. Ez egy alkotó ember számára a legrosszabb hír, amit közölhetnek vele.

Melyik szereplő halála miatt fenyegetőzött egy néző öngyilkossággal

Egyszer talán Miskolc környékéről jött egy képeslap, amire ezt írta a feladója: „A Nemcsák leesett a buszról, és ha valami komoly baja lesz, öngyilkos leszek.” Ültünk a szerkesztőségbe ledöbbenve, és feltettük a kérdést: „Ki felel azért, ha ez az ember elköveti ezt az őrültséget?” Meddig mehetünk el?

És hogy mennyire hajoltak be a szponzoroknak

Nálunk nem volt olyanfajta reklám, hogy fizettek tízmillió forintot, és jól jártunk vele. Olyan reklámajánlatot fogadtunk el, ami csökkentette a produkció kiadását (például a presszóban az almalé), ezt hozták a cégek, és így nekünk nem volt kiadás. Vagy a kozmetikában reklámoztunk néhány olyan krémet, amit mi használtunk a színészek sminkeléséhez.

Tényleg megéri átrágni magad az egészen, mondjuk van benne pár tipikus "régen minden SOKKAL jobb volt"-bekezdés, meg az Oli úrról szóló rész is kicsit fura.

Advertisement