Már csak John Glenn maradt

Egy hónapja, 88 évesen meghalt Scott Carpenter, az amerikai Mercury Seven űrhajóscsapat utolsó előtti túlélője. Ők voltak az első amerikai űrhajósok, hét csodálatos férfi, akik gatyába rázták a döcögősen induló amerikai űrprogramot, és közben menőbben néztek ki, mint az egész világon bárki.

Már csak John Glenn maradt

Balról jobbra: Gordon Cooper, Wally Schirra, Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Deke Slayton és Scott Carpenter

Advertisement

A csapat óriási kalandjáról Tom Wolfe írt könyvet The Right Stuff címmel, amiből később remek film is készült. Carpenter 1962. május 24-én repült az űrbe Aurora 7 űrhajójával, háromszor kerülte meg a Földet, aztán elnézte kicsit a landolást és négyszáz kilométerrel odébb csapta a kapszulát az óceánba. Nem volt gond.

Carpenter nem járt többször az űrben, később a haditengerészetnél csinált szintén elég menő dolgokat, és az ő nevéhez fűződik nemcsak a legismertebb, de a legviccesebb kiszólás is a Mercury-programból: miután azt mondta a kilövéshez készülődő John Glenn-nek, hogy „Godspeed, John Glenn,” hozzátette, hogy „Remember, John, this was built by the low bidder,” azaz ne feledd, John, az űrhajódat az építette, aki a legalacsonyabb árat mondta a közbeszerzésen.

Sponsored

Ezek az arcok még ilyen arcok voltak.

Fotó: Life (Carpenter és családja), NASA (a hét űrhajós)