Magyar kockaház még nem volt ilyen menő

Remekül rekontextualizálta a kommer normcore-t Katharina Roters. Új fotóalbumában elvileg lohasztó kockaházakat mutat be úgy, ahogy még biztosan nem láttad őket sosem.

A német–magyar fotóművész Hungarian Cubes (Magyar kockák) című könyve Amerikában július 15-én fog megjelenni, de itthon már most is lehet kapni a Fuga Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.). Az Io9-os Vincze Miklós kapott egy példányt a szerzőtől a bemutatón – a beszélgetésekben mindjárt beszámol róla, hogy miről volt szó –, így volt alkalmam végiglapozni.

Fényképei kubista, geometrikus csodákat varázsolnak a szörnyen unalmas házakból, és igazából nem is tudom megfogni, hogy csinálta. A hűvös kompozíciókkal? Hogy kikomponált a képekből mindent, és csak a tiszta geometria és a felhők maradtak? Hogy volt türelme és kitartása Magyarország tízezernyi kockaháza közül megkeresni azt a néhány tucatot, melyek igazán szellemes és érdekes festéssel bírnak?

Advertisement

Magyar kockaház még nem volt ilyen menő

Akárhogy is, Roters könyvének magyar vidéke szárnyalóan modernista táj, ahol egy ház inkább pixelművészet és csirke, mint 9×9-es vagy 10×10-es betonuniformis.

Az Io9-on és Miklós tumblrén vannak még képek a könyvből, érdemes megnézni őket, már csak azért is, mert mindig jó szórakozás egy nagyon ismerős dolgot nagyon ismeretlen szemszögből szemlélni.

Sponsored