Mit jelent a képmással való visszaélés?

Koncz Zsuzsa berágott a köztévére, mivel arcmását engedélye nélkül használták fel az M3 csatorna reklámkampányához. De mit jelent a képmáshoz való jog? Mit jelent a képmással való visszaélés?

A saját képmásával bárki szabadon rendelkezhet. A képmáshoz való jog személyhez fűződő jog, bármely természetes személyt védő oltalom. A Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése értelmében a személyhez fűződő jog megsértését jelenti a más képmásával (vagy hangfelvételével) kapcsolatos bármiféle visszaélés. Azonban a megfogalmazás nem szerencsés, ugyanis a rendelkezés azt sugallja, hogy a visszaélésnek felróhatónak, vétkesnek kell lennie. Azonban ez nem így van: a vétlen magatartás is alkalmas lehet a képmáshoz való jog megsértéséhez.

A jogszabályhely egyáltalán nem határozza meg, hogy milyen magatartások minősülnek visszaélésnek. Ezt a bírói gyakorlat dolgozta ki. A joggyakorlat értelmében a legtipikusabb esetek a képmás jogosulatlanul elkészítése, nyilvánosságra hozatala. A jogsértés megállapításához egyáltalán nem szükséges, hogy a képmást nyilvánosságra hozzák. Ha nyilvánosságra hozták, az a kártérítés számszerűsítésénél bír jelentőséggel, hogy milyen széles körben hozták nyilvánosságra a képmást. A visszaéléshez az szükséges, hogy a felvételkészítés, felhasználás célzatos legyen. A nyilvánosságra hozatalhoz nem szükség engedély abban az esetben, ha nyilvános közszereplés alkalmával készül a jogosultról kép- vagy hangfelvétel. A képmás nyilvánosságra hozatalának tilalma nem vonatkozik a nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételekre, amikor tehát az ábrázolás módja nem egyéni, amikor a felvétel összhatásában örökít meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket. A nyilvánosságra hozatalhoz a felvételen ábrázolt személy hozzájárulására van viszont szükség, ha - az összes körülményre tekintettel - megállapítható a felvétel egyedisége, egyéni "képmás"-jellege.

Koncz Zsuzsa támadja a köztévét

Állítása szerint engedély nélkül használták fel az arcát az M3 reklámkampányához. Már decemberben küldött ügyvédi levelet az MTVA-nak, de nem… Tovább…

2
Az eredeti posztot írta: Klág Dávid / Cink

Koncz Zsuzsa támadja a köztévét

Koncz Zsuzsa támadja a köztévét

Állítása szerint engedély nélkül használták fel az arcát az M3 reklámkampányához. Már decemberben küldött ügyvédi levelet az MTVA-nak, de nem érkezett válasz.

Egészen pontosan ezt mondta a Blikknek:

Ezt akkor sem tehetnék meg, ha én egy ismeretlen civil lennék. Annak idején, amikor az első plakátok megjelentek, felvetettem ezt a személyiségi jogi problémát az ügyvédemnek, aki egyetértett velem. Ügyvédi felszólítást küldtünk a jogsértés megszűntésére, de eddig semmilyen választ nem kaptunk. December elején ügyvédi felszólítást küldtünk jogsértés megszűntésére, de eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Konczot ráadásul az is idegesíti, hogy most lesz márciusban nagykoncertje, és most az utcákon egyszerre láthatja mindenki az arcát, ahogy azt a koncertet, plusz az MTVA új retrócsatornáját reklámozza.

Az emberek általában futólag néznek meg egy reklámplakátot, ha már látták korábban az arcomat a retro csatorna kapcsán, a koncert plakátját már nem figyelik meg alaposabban.

A Blikk megkereste az MTVA-t is, állításuk szerint még nem kapták meg a levelet, de remélik, hogy sikerül majd megállapodásra jutni a művésznővel.

Kép: Youtube

2 Válaszolj!