​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Tarlós a szexisten, Tarlós a tevegyűlölő, Tarlós a boldog gyermek. A főpolgármesterrel együtt teszteltük le az Állatkerthez csatolt és Holnemvolt Park néven újranyitott Vidámparkot. Sőt meg is mentettük az alig 18 éves Juliskát a szexketrecből. Ha van tízévesnél fiatalabb gyereked és budapesti vagy, úgyis rengeteget fogsz itt rostokolni.

Pár évente fordul elő, hogy úgy érzem, mintha álmodnék. A legutóbbi ilyen eset ma történt délben, amikor a szerelvényünk az előttem pár kocsival ülő Tarlós Istvánnal együtt felkapaszkodott a Hullámvasút legmagasabb pontjára. Majd megállt.

Aztán állva maradt.

Advertisement

Aztán kiszállt a csíkos pólós fékező, és megpróbálta belökni a vonatot, de a főpolgármester, a sleppje meg az újságírók túl nehéznek bizonyultak. A sleppen hitetlenkedő sustorgás futott végig. Ott álltunk a csúcson, alattunk dübörgött a Könyves Kálmán körút forgalma, és az egész olyan volt, mint egy filmben. Aztán felmászott hozzánk egy másik erős hintáslegény, ketten nagynehezen betolták a kocsit, és elindultunk lefelé. Ekkor derült ki, hogy van egy közös tulajdonságunk Tarlós Istvánnal: mind a ketten rettegünk a hullámvasúton. (Az alábbi videón 2 perc környékén indul a csúcsleállás:)

Sponsored

Az esemény, amin mindez történt, a Holnemvolt Park nyitóünnepsége volt. A Holnemvolt Park a csődbe ment Vidámpark remixelt változata, kicsit kevesebb játékkal és pár extra állattal. Ez igazából egy fura, átmeneti képződmény. A Vidámpark területét megkapó Állatkert Pannon Park néven olyan részleget álmodott meg ide, ami azt mutatja be, hogy milyen, akkor még ki sem alakult állatok nem éltek a mai Magyarország területét pár tízmillió éve elfoglaló langyos Pannon beltengerben. De ezt jó pár évbe és több milliárd forintba telik felépíteni, így addig is egyfajta Állatkert-Vidámpark hibridet rendeztek be a Liget szélén, Holnemvolt néven.

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

A beszédek után a Hullámvasútnál kezdtük a bulit. Vicces módon mutatta a médiapiaci szelek változását, hogy Tarlóst ezen az ötvenméteres szakaszon csak a TV2 interjúvolhatta – ha nem hallottad volna, a TV2 pár hónapja fideszes oligarchatévé lett –, de úgy, hogy a rákjárásban haladó operatőr könyökét maga Persányi Miklós állatkerti főigazgató tartotta végig készségesen. Remélem, hogy a Hír Tv csalódott szerelmesei nem vetették közben magukat a Mesecsónak folyócskájába bánatukban.

A megnyitó legfőbb értelme a jelek szerint az volt, hogy minél több sajtófotót és híradóba illő videót készíthessenek a Tarlós–Persányi duóról. Ennek jegyében a hullámvasutazás után a főpolgármestert egyenesen egy vonakodó tevéhez vezették, hogy buzerálja egy kicsit a kamerások kedvéért. De a teve, mint mondtam, vonakodott, sőt kicsit hányta-vetette is magát, így Persányi végül elvezettette. A körülöttem álló újságírók egyből azon kezdtek viccelődni, hogy ennek a tevének annyi, örülhet, ha nem lövik le a háttérben.

Ezek után megtekintettük a tevekarámot, miközben Tarlós és Persányi lelkesen médiabeszélgettek. Mindig imádtam kihallgatni ezeket a furcsa párbeszédeket, amiket a politikusok a sajtó jelenlétében folytatnak egymással. Most az volt a legjobb, amikor a főpolgármester rámutatott a tevecsikók közül kiemelkedő egyik teveanyára, és megkérdezte:

Mindig tudja, melyik az övé?

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Ezek után egy órán át követtem a különböző attrakciók között bolyongó Tarlós-sleppet. Így megismerhettem Budapest lordmajorjának eddig ismeretlen oldalát, például azt, hogy hogyan csajozik. Olyan baromi jól csinálja, hogy majdnem kinőtt a méhem! Az történt ugyanis, hogy a büfé mellett, ahol megtudtuk, hogy a Főnök már nem eszik kolbászt, egyszer csak összetalálkoztunk egy XIX. századi abroncsos ruhába és csipkés napernyőbe öltözött hoszteszcsajjal. Tarlós tudta, mi a dolga, fotóállásba helyezkedve várta a muffot. És mivel fogadta?

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

"Közelről és távolról egyaránt nagyon vonzó!"

Tessék, aki PUA, az örökre PUA marad! Én már itt igent mondtam volna neki, de Tarlós gyorsan emelte a tétet azzal, hogy

"Maga hamar el fog kelni!"

Pár perccel később egyébként megint összeakadtunk a csajjal, akivel a főpolgármester azonnal alakzatba helyezkedett, mire egy fotós bedobta azt a poént, hogy:

Ez itt a simogató?

Mire Tarlós:

Odáig nem merészkednék.

De elég legyen az ezüstkori erotikából! Nemsokára ugyanis elértünk a közös túránk végpontjához, a falovas műemlék körhintához. A főpolgármester idáig – hiába a nők meg a szőrös állatok – feltűnően mogorva arcot vágott. De amint felült egy rugós falóra, és előre-hátra billegve elkezdett lovacskázni, minden megváltozott. Kiderült az arca, mosolygós lett a szeme, aztán beindították a hintát, és ott rugózott egymás mellett Persányi, Tarlós meg egy titokzatos módon odakeveredett Hagyó Miklós-hasonmás az hatalmas, üresen forgó antik szerkezeten. De egy, vagyis két animgif többet mond, mint ezer könyv + 3 nagyfilm + 600 sajtótájékoztató, így most elhallgatok:

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

A médiakörhintázás után elkezdtük a park kompromisszummentes tesztelését. Íme a tapasztalataink guide formában:

Elvarázsolt kastély, a szelfibánya

Belépsz, és pont olyan a hangulat, mint egy lepukkant kuplerájban. De nem kell rohadt drága piát venni. Cserébe senki sem ottóz le, viszont leülhetsz különbozó módokon rázkódó műbőr fotelekbe. Kisebb gyerekek szívatására alkalmas a hely, főleg, ha még nem tudnak ügyesen kapaszkodni.

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Az emeletre érve kiderül, hogy ez igazából nem is Elvarázsolt, hanem Szelfikastély. Az emeleti galéria torzító tükrei ugyanis tökéletesen alkalmasak úgynevezett drogos szelfik készítésére.

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Emiatt hangzott el az alábbi beszélgetés a kastély hintáslegénye és köztem:

H. L.: Te tényleg MINDEGYIKBEN le fogod szelfizni magad???

Én: Igen!

A kastély, mint az eddigiekból talán kiderült, pont abban az állapotban van, amire gyerekkorodból emlékszel, vagyis néhol festőien, néhol undorítóan szét van rohadva. A szoknyafelfújó például az istennek nem akart beindulni, csak miután négykézláb mászó részeg apukát imitálva fölé másztam. Íme a bizonyíték, hangsúlyoznám, hogy a látszat ellenére ez egy ártatlan teszt, nem pedig egy nemi erőszak bizonyítéka:

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

A Kastély a kisgyerekeknél idősebbeket inkább csak szánakozásra gerjesztheti, a végén a Hordó viszont sokkal faszább, mint emlékeztem rá. Nem jártam itt 30 éve, ezért elfelejtettem, hogy kell mozogni benne, vagyis rossz irányba indultam el, ami után már nem volt visszaút: a hátamra estem, mint egy teknős, közben idiótán kapálóztam, és úgy éreztem magam, mint akit egy nyolckarú, puhatestű Kövér László akar lehúzni a mélybe. NAK riporter azt hitte, hogy viccelek, és annyira nevetett, hogy hála a jó istennek elfelejtette megnyomni a felvevőgombot.

Barlangvasút, a patinás

Minden olyan, mint régen, vagyis a János vitéz jeleneteinél előbb vonatozunk el, amik ügyesebben vannak kidolgozva, mint a többi attrakció válogatottan béna figurái.

Szörnyecskék háza, a szexkaland

Ezt minden szülőnek melegen ajánlom, mert a legkisebb gyerekeket itt úgy be lehet szaratni, hogy soha többé nem akarnak ilyen drága parkba jönni. A Szörnyecskék háza egyfajta krimijátékba oltott modern színház, ami a gyerekeknek rémisztő, nekem felnőttként viszont inkább egyfajta dugós szerepjátékra emlékezetett. Az első szobában egy lebénult anyóka fogad, aki egyből feladatot is ad. Meg kell találnunk és megmentenünk Juliskát, akinek még a sikolyait is hallani. Nem lövöm le a poént, de ezután gyors egymásutánban találkozhatunk a faketrecbe zárt, barely 18 Juliskával, a jó szőrös Farkasemberrel és a Cuki Tündérrel, akik mind úgy vannak öltözve, mintha ez valami jelmezes szexbuli lenne. Ennek ellenére sajnos érintetlenül távoztunk.

Tréfás dzsungel, a lehangoló

Ez a produkció szerintem csak a látáshibás kétvéseknek okoz felhőtlen örömöt. Kisvasúton visznek körbe egy épületben, ahol a kétvesnél idősebbek nem látnak mást, mint a kommunizmus óta nem mosdatott plüssmajmokat, dzsungeldíszletek közé helyezve. Itt láttam életem legpiszkosabb műstruccfejét.

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Állatsimogatók

Ebből van egy rakás, és külön nem is kell értük fizetni. Akad kecske-, juh-, alpakka- és szarvassimogató is. A szarvasok szerepeltetése azért meglepő, mert baromira félnek az embertől, bár ezek direkt erre nevelt példányok. A szuper aranyos és még annál is őszintébb ápolónőtől megtudtam, amit régóta sejtettem: a szarvasok tök hülyék. De nagyon cukik, és nekik van a legvonzóbb nedves orruk az állatmezőnyben.

Mesecsónak

Egészen meditatív attrakció, mivel a csónakok irtózatosan lassan haladnak a töksötét alagútban, ahol a hangok is furcsán tompán szólnak. Itt vannak a legszerencsétlenebb, rettentően kinéző mesefigurák. És itt ijedtem meg egyedül az egész parkban. Megyek egymagam a sötétben, félig alvó állapotban. Töksötét – Vízfejű Lúdas Matyi a fejdoktornál – töksötét – Piroska és a Jókora Korcskutya – töksötét – Hupikék Törpikék – töksötét – Baromi Sok Taknyos Zsebkendő, De Lehet, Hogy Itt Verte Ki Egy Egész Brigád Építőmunkás – töksötét. Hát így megy ez a sötétben. Íme a fotóbizonyíték arra, hogy nemhogy eléd ugorva, hanem állóképen is mennyire ijesztő a zsebkendős bemutató:

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Összegzés

A park alapvetően úgy működik, hogy befizetsz fejenként 500 forintot, amiért bemehetsz és bárhány állatot megvakarhatsz, minden másért játékonként kell fizetni egy-két-három zsetont vagy 200-400-600 forintot. Hamar elfáradó kisgyerekek esetén így ez a furcsa, a régi Vidámparktól annyira azért nem különböző hibrid is bőven versenyképes lehet a nagyobb játszóházakkal. Jó időben főleg. És még el sem készült minden, mert nemsokára üzemel majd a kalandpark, illetve a játszótérrész is. Addig érdemesebb akkor kijönni, amikor Tarlós István is itt lovacskázik.

További képeink:

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

​Így robbant le a hullámvasút a Vidámpark újranyitóján

Álló és mozgóképek: Nagy Attila/Cink