Még Kósa Lajos is kiborult az elmebeteg, félelmetes terven. Az e-útdíj-rendszer örve alatt olyan hálózatot építenének ki, ami alkalmas arra, hogy folyamatosan figyeljenek minden autóst, és minden pillanatban tudják, ki merre jár.

Advertisement

És akkor már csak egyetlenegy dolog van hátra: olyan tévé legyen, amit nem szabad kikapcsolni, és akkor az figyeli azt, hogy a lakásomban mit csinálok, és eljött a szép új világ.

Ezt nem más, mint Kósa Lajos Fidesz-alelnök, a honvédelmi bizottség elnöke mondta július 4-én, amikor szembesült azzal, hogy a fejlesztési tárca olyan országos rendszámfelismerő rendszert akar kiépíttetni, ami alkalmas arra, hogy real time-ban figyeljék, melyik magyar autós merre jár. És az egészet egy ma még meg nem nevezett, de mindenképpen megbízhatónak tartott magáncég csinálná.

Advertisement

Egy, a parlament weboldalára most feltett bizottsági jegyzőkönyből derül ki gyakorlatilag véletlenül, hogy micsoda orwelli tervet fontolgat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A dolog azon a banánhéjon bukott el, hogy a minisztérium nem akart nyílt közbeszerzést kiírni a 12 milliárdos fejlesztésre, hanem a bizottságtól kért felmentést ez alól. De a felkészületlen és nyegle minisztériumi képviselő - Solymár Károly Balázs, a tárca helyettes államtitkára - a jegyzőkönyv szerint annyira kihozta a sodrából Kósa bizottsági elnököt, hogy az a pillanat hevében őszinte, emberi módon reagált a tervre.

Aztán a bizottság - aminek a kormánypárti elnöke percekkel előtte szépújvilágozott - megadta az engedélyt a kivételre. Félelmetes.

Ami pedig tökéletesen jellemzi az alkalmatlan, tehetségtelen és lusta magyar ellenzéket: mindez pontosan egy hete történt egy olyan bizottságban, ahol Vadai Ágnessel az élen több ellenzéki ült. És ebből nem csináltak irtó nagy botrányt. Hanem nem csináltak semmit, aztán a dolgot ma megírta a napi.hu. Amit nem szabad összekeverni a kormánypropagandista napigazdasag.hu-val!