Képzelj el egy digitális adatbázist, amibe felkerült 300 000 képeslap a magyar történelem különböző korszakaiból, öt múzeum gyűjteményéből, felcímkézve, kereshetően, ráadásul ezekből 200 000 darabot meg is tudsz nézni a származási helye alapján a világ térképén. Gratulálok, elképzelted az Arcanum gyűjteményét, amiről képtelenség leszakadni.

200 ezer képeslap nagyon sok, az emberélet meg nagyon rövid, bár nem nagyon tudok jobb szórakozást most kitalálni ebben a hirtelen záporossá vált időjárásban, mint százéves címzéseket és teljesen fura, beszkennelt papírdarabokat nézegetni.

200 ezer képeslap nagyon sok, én kicsit úgy viselkedtem a böngészésük közben, mint amikor először sikerült elindítani a Napstert, azt sem tudom, hova nyúljak és mit nézzek. Nézzem meg először a szülővárosom? A lakcímem? Portlandet? Skóciát? Izlandot? Úgyhogy először a térképet nyomogattam, aztán áttértem a címszavakra meg az irányított keresésre.

Advertisement

Az Arcanum oldalán bele lehet nagyítani a képeslapokba, sőt mindkét oldalukat beszkennelték, szóval ha megunod a címlapokat, lehet nézni a több évtizedes címzéseket. És nemcsak Magyarországról származnak a gyűjtemény darabjai, hanem a világ különböző pontjairól, bár sajnos Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és Skandinávia nagyrészt hiányzik.

200 ezer képeslap nagyon sok, én csak a papírhegy csúcsát tudtam megkaparni, ha találtok még fasza tárgyakat, jöhetnek, jöjjenek kommentben!

Sponsored

Így nézett ki a Szent István tér és a Bazilika 1903-ban:

Ez pedig a Budapest szívcsakráján keresztülívelő Kossuth-híd:

Üdvözlet Pornóból! Kedves hozzátartozóimat sokszor üdvözlöm ezzel a pornói képeslappal, amin megtekinthető a pornói római katolikus templom, a pornói csendőrlaktanya és a pornói üzlethelyiség. Ez a pornóképeslap a szombathelyi fényirdában készült.

Ezen a képeslapon az a legszomorúbb, hogy most a Németvölgyi út 43. címen a nagy büdös semmi található, nem pedig a Turul madárhoz címzett vendéglő:

Rettentő sok képeslapot kapott az archívum a Bajor Gizi Színészmúzeumtól, itt van például egy, amin a fiatal Latinovits Zoltán leginkább úgy néz ki, mint bármelyik ötvenes évekbeli amerikai sci-fiből egy Zlorp nevű gonosz földönkívüli doktor:

Ezen a képeslapon Csortos Gyula bizonyítja sokoldalúságát:

Miklós, a képeslap írója is kicsit szégyelli, hogy özvegy Simon Gábornénak Pécsre csak Rátonyi Róberteset tudott küldeni:

Sajnos az adatbázisban ez az egyetlen találat a szex szóra, ez is egy 1996-os magyar film, amit kilenc különböző rendező dobott össze, többek között Szomjas György és Szőke András. Mondjuk filmes képeslapnak elég erős a konyhában bizgerált láncfűrész:

A munkácsi mozi annyira jól néz ki, hogy azonnal elmennék oda, bár sejtem, hogy már nem így néz ki:

És hogy a címlapkép micsoda? Hát a Híres emberek nevű képeslap, amin a következő híres emberek szerepelnek sorban: I. Mátyás. Szent István. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós. Árpád. Rákóczi Ferenc. Hitler. Vitéz Nagybányai Horthy István Magyarország kormányzóhelyettese. Mussolini. Hirohito.

Szóval nyomogasd te is az Arcanum adatbázisát, aztán kommenteld, hogy miket találtál!

[Urbanista]